Η πρώτη ατομική έκθεση του Γιώργου Κογιάννη, με τίτλο «ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ από τη δημοσιογραφία στον καμβά», εγκαινιάζεται την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020, στις 19:30, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου και αποτελεί το ζωγραφικό οδοιπορικό ενός καλλιτέχνη, που περνά από τα τη δημοσιογραφία στον καμβά. Μια αναζήτηση που ξεκινά από την πρώτη κηλίδα μελάνι που άφησε να τρέξει ελεύθερα πάνω στο χαρτί, απλά για να παρατηρήσει την αλήθεια της, έως τις τεχνικές, που με τακτικότητα και έλεγχο καλλιεργεί επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά του μέσα από σαφή όρια, φωτεινές και σκοτεινές χροιές, σχήματα και χρώματα.

 Όχι και τόσο ξαφνικά…

«Ύστερα από 40 χρόνια στη δημοσιογραφία, εξακολουθώ να δηλώνω ερωτευμένος μαζί της. Ίσως γιατί δεν είμαι βέβαιος -και δεν θα είμαι ποτέ- αν κατέκτησα τον τίτλο του δημοσιογράφου. Έχω -βλέπετε- εξιδανικευμένη εικόνα γι’ αυτό το λειτούργημα.

 Όπως, όμως, συμβαίνει και στη ζωή, έτσι κι εδώ, μου προέκυψε καινούργιος έρωτας. Η ζωγραφική. Η αλήθεια, που μέσω της δημοσιογραφίας αναζητούσα σε όλη την ενήλικη ζωή μου, γίνεται τώρα, μέσω του πινέλου, του κάρβουνου, του μολυβιού, πιο καθαρή. Πιο συμβατή. Γιατί η ζωγραφική δεν έχει όρια. Δεν έχει ‘‘πρέπει’’, δεν έχει παρεμβάσεις τρίτων. Είναι η δική μου αλήθεια για όσα συμβαίνουν γύρω μου. Η δική μου οπτική και, κατά συνέπεια, η δική μου πρόταση, το δικό μου σχόλιο μέσα από τα έργα μου.

Και πώς προέκυψε όλο αυτό, έτσι ξαφνικά; Ήταν πριν από μερικά χρόνια, όταν βρήκα πεταμένα κάτι παλιά ξύλα σ’ ένα οικόπεδο. ‘‘Ωραία κορνίζα γίνεται με αυτά’’, σκέφτηκα. Τα μάζεψα και ξέθαψα δύο πίνακες που είχα φτιάξει πριν από τριάντα χρόνια κι είχαν ξεχαστεί σ’ ένα μπλοκ. Όταν τους είδα κορνιζωμένους, θέριεψε ξανά η φλόγα. Κι από τότε, κάθε βράδυ στη σοφίτα του σπιτιού μου, βγάζω την ψυχή μου στο χαρτί ή τον καμβά…» αναφέρει στη «Ρ» ο Γιώργος Κογιάννης.

 

Αναψηλαφήσεις μιας διαδρομής

«Η ζωγραφική για τον Γιώργο Κογιάννη ήταν και συνεχίζει να είναι μια άσκηση ζωής, για το μάτι, το χέρι και τους χτύπους της καρδιάς. Θα την προσδιόριζα καλύτερα αυτή την άσκηση αν έλεγα πως περιλαμβάνει διαδρομές διαθέσεων και στοχασμών με συνέχειες κι ασυνέχειες, σε μνήμες και μετουσιωνόμενες πραγματικότητες, που τις ανακαλεί ο καλλιτέχνης αυτός και τις βιώνει ως ταλαντώσεις αισθήσεων πάνω στο τεντωμένο -θαρρείς- σκοινί του ακροβάτη. Ο Γιώργος Κογιάννης ζωγραφίζει ιχνοθετώντας πάνω στις επιφάνειές του στίγματα και χαράγματα, όπως επίσης εντυπώματα ψυχής και σημάδια…

…Θα έλεγα πως, καθένα από τα έργα του, μας μεταγγίζει, με τα χρωμοσχήματα και τους «εικονισμούς» των συλλαβογραφών του, τις επισφαλείς ισορροπίες κι αντοχές των ταλαντώσεων, των δονήσεων και των ηχητικών σχεδόν ανακρουσμάτων που ο καλλιτέχνης δέχεται, ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις μιας πολυεπίπεδης εντέλει, όσο κι αινιγματικής, πραγματικότητας, την οποία συνεχώς εκείνος τη μεταμορφώνει…», γράφει, μεταξύ άλλων, η ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Σχινά, αναφερόμενη στο έργο του καλλιτέχνη.

Επιμέλεια έκθεσης: Πόπη Αναστούλη

Εγκαίνια: Πέμπτη 09/01/2020, στις 19:30

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος

Φουαγιέ 1ου & 2ου ορόφου,

Είσοδος ελεύθερη

Πληρ.: 21 0341 8550

Διάρκεια: 09/01-26/01/2020

Μοιράσου το άρθρο: