Με την κλασική ταινία τρόμου του μετρ του είδους, Ζακ Τουρνέρ, «H νύχτα του δαίμονα», που προβάλλεται στο Άλσος Πετραλώνων, την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, το 7th Athens Open Air Film Festival αποχαιρετά τις γειτονιές, τις πλατείες, τα πάρκα, τα μουσεία και τις παραλίες της Αθήνας.

Η τελευταία προβολή για φέτος, πριν περάσει η σκυτάλη στις Νύχτες Πρεμιέρας, εντάσσεται στο αφιέρωμα «British Gothic» με την υποστήριξη του Βritish Council, ενώ θα προηγηθεί η προβολή της μικρού μήκους ταινίας «The Mistletow Bough» (1904) του Πέρσι Στόου.

«H νύχτα του δαίμονα»

(«Night of the Demon», 1957)

Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, 21:00

Άλσος Πετραλώνων

(εντός γηπέδου μπάσκετ, Πετράλωνα)

Είσοδος ελεύθερη

Η επίμονη έρευνα ενός Αμερικανού ψυχολόγου (Ντέινα Άντριους) πάνω σε μια βρετανική σατανιστική αίρεση, η οποία φαίνεται να εμπλέκεται σε μία σειρά θανάτων, αποτελεί για τον αταλάντευτα ορθολογιστή πρωταγωνιστή μια μάχη ακλόνητων πεποιθήσεων και προσωπικών αρχών, ενάντια στα σκοτάδια των πιο βαθιών δεισιδαιμονιών. «Η νύχτα του δαίμονα» παραμένει, ωστόσο, τόσο για τον ίδιο τον ήρωα όσο και για τον σημερινό θεατή, μια ζοφερή υποχώρηση του επιστημονικώς ορθού μπροστά στην ψυχοβόρα άβυσσο του υπερφυσικού.

Ο αδιαφιλονίκητος μαέστρος του υπαινικτικού τρόμου στο σινεμά, υπεύθυνος για σταθμούς του είδους όπως το «Cat People» και το «Περπάτησα με ένα Ζόμπι», παραδίδει εδώ μια από τις κορυφαίες του ταινίες, αξιοποιώντας με τρόπο υποβλητικό το αόρατο στοιχείο της απειλής και αντλώντας μεγάλες εντάσεις και ανατριχίλες μέσα από την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, την αγωνιώδη αβεβαιότητα και το κλίμα πυκνού σκότους που περικυκλώνει τους χαρακτήρες.

Σκηνοθεσία: Ζακ Τουρνέρ

Πρωταγωνιστούν: Ντέινα Άντριους, Πέγκυ Κάμινς, Νιλ ΜακΓκίνις

Διάρκεια: 95′

The Mistletow Bough (1904)

Στη διάρκεια μιας γαμήλιας τελετής η νύφη εξαφανίζεται μυστηριωδώς και οι καλεσμένοι αδυνατούν να τη βρουν. Τριάντα χρόνια αργότερα έρχεται να δοθεί η μακάβρια λύση στην αινιγματική αυτή εξαφάνιση. Από τα πρώτα (αν όχι το πρώτο!) δείγματα γοτθικού τρόμου στο σινεμά, το για δεκαετίες ολόκληρες χαμένο μικρού μήκους φιλμ ανακαλύφθηκε πρόσφατα και αποκαταστάθηκε, με μουσική υπόκρουση από τον Πιτ Γουίγκς των Saint Etienne -και προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι προβολές του 7th Athens Open Air Film Festival πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Μοιράσου το άρθρο: