Η Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ (Royal Concertgebouw Orchestra of Amsterdam-RCO), στο πλαίσιο της περιοδείας της RCO Μeets Europe, πραγματοποιεί μία και μοναδική εμφάνιση την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στις 20:30.

Στη συναυλία της στην Αθήνα ερμηνεύει, υπό τη μουσική διεύθυνση του φημισμένου μαέστρου Ντανιέλε Γκάτι, αποσπάσματα από τις όπερες του Ρίχαρντ Βάγκνερ Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης και Το λυκόφως των θεών, το Adagio από τη Συμφωνία αρ. 10 του Γκούσταβ Μάλερ και τα Τρία κομμάτια για ορχήστρα, έργο 6 του Άλμπαν Μπεργκ. Μάλιστα, η Ορχήστρα, που υλοποιεί το πρόγραμμα Side by Side, σε συνεργασία με νεανικά μουσικά σύνολα, παρουσιάζει το πρώτο έργο της βραδιάς, το Πρελούδιο των Αρχιτραγουδιστών της Νυρεμβέργης, από κοινού με τη MOYSAΣυμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η οποία δημιουργήθηκε από τον ΟΜΜΘ με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η μετάκληση της Κονσέρτχεμπαου πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη.

photo-2-moysa_c_amanda_protidou-m

Η περιοδεία RCO meets Europe…

…του ιστορικού ορχηστρικού συνόλου, το οποίο μετρά σχεδόν 130 χρόνια δημιουργικής πορείας στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, είναι αφιερωμένη στο παρελθόν και στο μέλλον της Ευρώπης, θα διαρκέσει τρεις καλλιτεχνικές περιόδους και περιλαμβάνει σταθμούς και στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κονσέρτχεμπαου, μέσα από το πνεύμα του ρεπερτορίου που έχει επιλέξει να παρουσιάσει σε αυτές τις συναυλίες της, στοχεύει στην ανάδειξη των θεμελιωδών ιδεωδών που διαπνέουν την Ευρώπη. Το πρόγραμμα RCO Μeets Europe υλοποιείται υπό την αιγίδα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Σε κάθε χώρα-σταθμό της περιοδείας της, η Ορχήστρα, στο πλαίσιο του προγράμματος Side by Side, ερμηνεύει το εναρκτήριο έργο του προγράμματός της, συμπράττοντας με ένα νεανικό σύνολο από τη χώρα που την υποδέχεται, με στόχο να μεταδώσει την πείρα της στις νέες γενιές μουσικών και να ανοίξει τον δρόμο για διαρκείς συνεργασίες με ευρωπαϊκές ορχήστρες νέων.

Ντανιέλε Γκάτι

O αρχιμουσικός της Βασιλικής Ορχήστρας Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ και μουσικός διευθυντής της Εθνικής Ορχήστρας της Γαλλίας, γεννήθηκε στο Μιλάνο.

daniele-gattiΣπούδασε πιάνο και αποφοίτησε από το Ωδείο Βέρντι της γενέτειράς του με πτυχίο στη σύνθεση και στη διεύθυνση ορχήστρας. Έχει διατελέσει μουσικός διευθυντής της Βασιλικής Φιλαρμονικής του Λονδίνου (1996-2009), βασικός αρχιμουσικός στην Όπερα της Ζυρίχης (2009-2012), μουσικός διευθυντής στο Τεάτρο Κομουνάλε  της Μπολόνιας (1997-2007), βασικός αρχιμουσικός της Ορχήστρας της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη (1992-1997) και βασικός προσκεκλημένος αρχιμουσικός στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (1994-1997).

Ο Ντανιέλε Γκάτι, μετά το επιτυχημένο ντεμπούτο του με την Κονσέρτχεμπαου σε έργα Ρίχαρντ Βάγκνερ και Ρίχαρντ Στράους (2004), συνεργάζεται συχνά με την Ορχήστρα, την οποία και διηύθυνε το 2014 στην παρουσίαση του Φάλσταφ του Βέρντι στην Εθνική Όπερα της Ολλανδίας.

Η Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ…

…θεωρείται ένα από τα καλύτερα ορχηστρικά σύνολα σε όλο τον κόσμο. Ο μοναδικός ήχος της έχει αποσπάσει τους επαίνους της διεθνούς κριτικής: ο ήχος των εγχόρδων της έχει χαρακτηριστεί «βελούδινος», των χάλκινων πνευστών της «χρυσός», των ξύλινων «ιδιαίτερα προσωπικός», ενώ τα κρουστά της είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.

royal-concertgebouw-orchestra_051_a3_1_rgb

Στη διαμόρφωση του εξαιρετικής ποιότητας του ήχου της συνέβαλαν σημαντικά οι μεγάλοι μαέστροι που έχουν διευθύνει την Ορχήστρα κατά καιρούς. Στο πόντιουμ της Κονσέρτχεμπαου έχουν βρεθεί σπουδαίοι συνθέτες όπως, μεταξύ άλλων, ο Γκούσταβ Μάλερ και ο Ρίχαρντ Στράους, ενώ μαζί της έχουν συνεργαστεί και σπουδαίοι σύγχρονοι δημιουργοί.

Η Κονσέρτχεμπαου, εκτός από τις 80 περίπου συναυλίες που δίνει κάθε χρόνο στην έδρα της, στο Άμστερνταμ, εμφανίζεται ετησίως σε 40 από τις γνωστότερες συναυλιακές αίθουσες του κόσμου. Από το 2016 έως το 2018 θα επισκεφθεί τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της περιοδείας RCO Μeets Europe.

MOYSA–Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Δημιουργήθηκε από τον ΟΜΜΘ με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τον Μάρτιο του 2015. Αποτελεί μία κοινότητα νέων μουσικών από τη Θεσσαλονίκη, τη Β. Ελλάδα και άλλες περιοχές και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 80 μέλη ηλικίας 8 έως 25 ετών. Σκοπός της είναι η περαιτέρω εκπαίδευση των μελών της στην ορχηστρική τέχνη και σε άλλους συναφείς τομείς, η υποστήριξη της καλλιτεχνικής τους εξέλιξης μέσα από διεθνείς συνεργασίες και η ενδυνάμωση της κοινωνικής ευαισθησίας μέσω της μουσικής.

Υπεύθυνος για την τακτική προετοιμασία της είναι ο Θοδωρής Παπαδημητρίου.

Τιμές εισιτηρίων

21 € (Ζώνη Γ), 38 € (Ζώνη Β), 55 € (Ζώνη Α), 75 € (Διακεκριμένη Ζώνη)

Ειδικές τιμές

10 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 14 € (Πολύτεκνοι, 65+)

Μέγαρο Μουσικής

www.megaron.gr

Τηλ. 210 72 82 333

Μοιράσου το άρθρο: