Τα δύο χαμένα χειρόγραφα του Νίκου Σκαλκώτα. Από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, με σολίστ τον Γιώργο Δεμερτζή στο κονσέρτο για βιολί και με τη σύμπραξη του διακεκριμένου διεθνώς πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο, και σε διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φυδετζή. Τα χειρόγραφα των δύο έργων του Νίκου Σκαλκώτα εντοπίστηκαν από τον μουσικολόγο Γιάννη Τσελίκα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο και αποκτήθηκαν από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής. Η επιμέλεια και ενορχήστρωσή τους έγινε από τον μουσικολόγο και κλαρινετίστα Γιάννη Σαμπροβαλάκη (Κέντρο Ελληνικής Μουσικής). Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης 13/02/2018

Η συναυλία «Τρεις Ελληνίδες συνθέτριες» παρουσιάζεται την Τρίτη 27 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής.

Με τη συναυλία «Τρεις Ελληνίδες συνθέτριες» συνεχίζεται το ετήσιο αφιέρωμα στη Ρένα Κυριακού (1917-1994) που άρχισε πέρυσι, με αφορμή τη συμπλήρωση πέρυσι 100 χρόνων από τη γέννηση της διεθνώς αναγνωρισμένης Ελληνίδας πιανίστριας, ιδιοφυούς συνθέτριας και αφοσιωμένης παιδαγωγού. Αυτή τη φορά, το Μέγαρο συστήνει στους μουσικόφιλους τη Μαριώ Φωσκαρίνα-Δαμασκηνού (1850-1921) και την Ελένη Λαμπίρη (1889-1960).

Σε αυτή την ξεχωριστή συναυλία, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Βύρωνα Φιδετζή, πιστή στον ιδρυτικό της στόχο να μελετά και να αναδεικνύει το έργο των Ελλήνων δημιουργών, στρέφει την προσοχή της στο έργο τριών Ελληνίδων συνθετριών του 19ου και του 20ού αιώνα, που είναι σχεδόν άγνωστο στο κοινό. Τρεις γυναίκες που, σε πείσμα των εμποδίων που προέβαλλε το φύλο τους και η εποχή τους, διακρίθηκαν και διέπρεψαν στη μουσική και είχαν διεθνή απήχηση και σπουδαία προσφορά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις συνθέσεις Βενετσιάνικη Σουίτα και L’Aldeana της Μαριώς Φωσκαρίνα-Δαμασκηνού, οι οποίες παρουσιάζονται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, τη Συμφωνία σε σι ελάσσονα της Ελένης Λαμπίρη σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση καθώς και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα της Ρένας Κυριακού, το οποίο θα ερμηνεύσει ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ένας από τους πλέον αξιόλογους πιανίστες της νέας γενιάς.
Το αφιέρωμα στη Ρένα Κυριακού ολοκληρώνεται στις 23 Απριλίου, με το ρεσιτάλ της σοπράνο Μυρσίνης Μαργαρίτη και της πιανίστριας Έφης Αγραφιώτη.
Η συναυλία εντάσσεται στον 14ο κύκλο των «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών» 2018.

Το πρόγραμμα
Μαριώ Φωσκαρίνα-Δαμασκηνού (1850-1921)
Βενετσιάνικη Σουίτα (α΄ πανελλήνια εκτέλεση)
L’Aldeana (Βιλανέλλα), έργο 39 (α΄ πανελλήνια εκτέλεση)

Ρένα Κυριακού (1917-1994)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, έργο 18

Ελένη Λαμπίρη (1889- 1960)
Συμφωνία σε σι ελάσσονα (α΄ παγκόσμια εκτέλεση)

Γιώργος Κωνσταντίνου: πιάνο
Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Τιμές εισιτηρίων:
6 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+) – 8 € – 12 € (Ζώνη Α) – 15 € – 18 € – 22 € – 25 €

Μέγαρο Μουσικής
Τηλ. 210 7282333

Μοιράσου το άρθρο: