Η Ελληνική Ραδιοφωνία, όπως κάθε χρόνο, τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, με ειδικές θεματικές εκπομπές και ξεχωριστά αφιερώματα.

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Πρώτο Πρόγραμμα 91.6/105.8 της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου με συνεκτικά θεματικά αφιερώματα για το ενημερωτικό ραδιόφωνο.

Στην εκπομπή «Απολύτως σχετικό», 06:00-08:00, με τους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου ακούγεται ένα συνεκτικό αφιέρωμα για τη διαδρομή και τον ρόλο του ενημερωτικού ραδιοφώνου, την ιστορική διαδρομή του Πρώτου Προγράμματος, που είναι ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, ενώ γίνεται συζήτηση και με τον γνωστό δημοσιογράφο Γιάννη Τζαννετάκο, πρώην γενικό διευθυντή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και πρώην διευθυντικό στέλεχος σε γνωστούς δημοτικούς και ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς.

Στην εκπομπή «Αναμενόμενα και μη», 11:00-12:00, με τους Κωνσταντίνα Δημητρούλη και Γιώργο Πίκουλα μεταδίδεται αφιερωματική ενότητα με θέμα «Τα νέα μέσα έναντι του ραδιοφώνου» και συζήτηση με την Μπέττυ Τσακαρέστου αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επικεφαλής του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημόσιων Σχέσεων και επισκέπτρια καθηγήτρια στο International Summer Program του Copenhagen Business School.

Στην εκπομπή «Υπεράνω πάσης υποψίας», 19:00-20:00, με την Εύη Ξυνού γίνεται υπάρχει αφιέρωμα με θέμα «Ο Πολιτισμός στο Ενημερωτικό Ραδιόφωνο».

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στις περισσότερες εκπομπές του, το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, δίνει βήμα σε νεότερους παραγωγούς σε μια διαφορετική πρόταση. Ορισμένοι από τους γνωστούς συντελεστές του συμπράττουν, αλλά και υποδέχονται, νέες ενδιαφέρουσες παρουσίες.

10:00 Η Πόπη Βάγγερ τον Μιχάλη Γελασάκη

11:00 Ο Γιώργος Φλωράκης τη Γεωργία Καραταράκη

13:00 Η Γιώτα Δελώνα τη Νεφέλη Αρδίτη

15:00 Η Δήμητρα Κόχιλα την Αριστέα Κοντοζόγλου

16:00 Η Γιάννα Τριανταφύλλη τον Αγγελο Αλιγιάννη

17:00 Ο Πάνος Χρυσοστόμου τη Λουκία Μητσάκου

18:00 Ο Σιδερής Πρίντεζης τη Μαριέττα Σπηλιοπούλου

Παράλληλα, στη διάρκεια της ημέρας, θα υπάρχουν ειδικές αφιερωματικές εκπομπές, αλλά και προσκεκλημένοι γνωστοί δημοσιογράφοι με άποψη και ειδίκευση στα ΜΜΕ, σε συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον του Μέσου στην Ελλάδα και στον κόσμο.

08:00-09:00 Η Λίτσα Τότσκα υποδέχεται τον Χρήστο Ξανθάκη

09:00-10:00 Η Μαρία Κοζάκου ασχολείται με το φετινό μήνυμα της UNESCO κατά των διακρίσεων.

12:00-13:00 Η Έλενα Διάκου συναντά τον Δημήτρη Κανελλόπουλο

20:00-21:00 Ο Γιώργος Τσάμπρας είναι παρέα με τον Δημήτρη Μανιάτη

21:00-22:0 Ο Κώστας Θωμαΐδης συνομιλεί με τη Ναταλί Χατζηαντωνίου

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τα πρώτα «Πρωινά του Τρίτου», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Φλωράκης, εκπέμπουν ζωντανά από τις 08:00 έως και τις 10:00 από το Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι, όπου στήνεται ένα μικρό pop up ραδιοφωνικό studio για να υποδεχθεί έξι ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης, μεταξύ αυτών και το Τρίτο Πρόγραμμα 90.9.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Φλωράκης: «Με την ευκαιρία αυτή, τα πρώτα πρωινά του Τρίτου, σκοπεύουν  να εμβαθύνουν σ’ αυτό που δοκιμάζουν να κάνουν τα τελευταία τρία χρόνια: να φέρουν στο κοινό που ακούει κλασική μουσική νέα ποιοτικά, ενδιαφέροντα μη λόγια ακροάματα και στο κοινό που σχετίζεται με την ποιοτική μη λόγια μουσική την κλασική παράδοση. Με δεδομένο ότι ο πολιτισμός –βασικός πυλώνας του Τρίτου Προγράμματος- είναι μια διαδικασία δυναμική, μια ζώσα κατάσταση που εμπλουτίζεται διαρκώς από την Τέχνη που παράγεται καθημερινά, άρα και από τη μουσική που παράγεται καθημερινά, τολμήσαμε να συνδέσουμε τον Beethoven με τον Glass, τον Haydn με τον Nyman και σε αρκετές περιπτώσεις προχωρήσαμε ακόμη πιο πέρα: προτείναμε τραγούδια του Dylan, της Baez, του Brassens, του Cohen. Κι αν αυτό το εγχείρημα έμοιαζε μερικά χρόνια νωρίτερα πολύ προχωρημένο και κατά συνέπεια καταδικασμένο να αποτύχει, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τα πήγε περίφημα. Η εκπομπή της Πέμπτης, λοιπόν, θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στην κατεύθυνση αυτή, με γνώμονα την ποιότητα των μουσικών παραδειγμάτων: ο Beethoven ο Rachmaninov, ο Chopin, ο Satie, ο Schubert, ο Bach, o Mozart και ο Shostakovich συναντούν τον Bryan Ferry, τον Sting, τη Laurie Anderson, τον Nick Drake, τη Sandy Denny, τη Marianne Faithfull, τον Leonard Cohen και τον Nick Cave. Δεν είναι διόλου πρωτότυπο, όμως αξίζει κάποιες φορές να το αναφέρει κανείς ότι θα ήταν χρήσιμο να χωρίζουμε τη μουσική -πριν από οποιαδήποτε άλλη κατηγοριοποίηση- σε σημαντική και ασήμαντη μουσική.

Αμέσως μετά, στο δεύτερο μέρος της εκπομπής «Όλα τα πρωινά του Τρίτου», από τις 10:00 έως τις 12:00 και σε απευθείας μετάδοση, ο Διονύσης Μαλλούχος φιλοξενεί τον ομότιμο καθηγητή Πολιτικής και Ηθικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ), συγγραφέα και ραδιοφωνικό παραγωγό του Τρίτου (εκπομπή «Αναπάντητο ερώτημα») Γιώργο Μανιάτη, ο οποίος προτείνει για ακρόαση σημαντικές μουσικές στιγμές που μεταδόθηκαν παλαιότερα από την Ελληνική Ραδιοφωνία.

Ακούγονται, μεταξύ άλλων, συζήτηση του Μάνου Χατζιδάκι με τη σολίστ πιάνου Τζίνα Μπαχάουερ και τον μαέστρο Μιλτιάδη Καρύδη και μετάδοση του 5ου Κοντσέρτου για πιάνο (Αυτοκρατορικού) του Μπετόβεν (1976), ο Αράμ Χατσατουριάν να διευθύνει το έργο του Χορός των Σπαθιών από συναυλία στο Ηρώδειο (1965), ο πρώτος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (1955) Γιώργος Λυκούδης σε Μendelssohn και Όνειρο Καλοκαιριάτικης Νύχτας, ο Herbert von Karajan και η Φιλαρμονική του Βερολίνου από εμφάνιση στην Αθήνα το 1960, ο Ernest Ansermet να διευθύνει την Ορχήστρα της Ρωμανικής Ελβετίας από συναυλία στην Αθήνα την ίδια χρονιά, ο Antal Dorati την Ορχήστρα της Μinneapolis (από συναυλία στο Ηρώδειο του 1957), Βύρων Κολάσης (βιολί) και Κρινιώ Καλομοίρη (πιάνο) να ερμηνεύουν Manuel de Falla σε ηχογράφηση του 1956, δυο μεταδόσεις συναυλιών της Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας στην Αθήνα, η πρώτη με τον Δημήτρη Χωραφά να διευθύνει τον Χορό του Μυλωνά του Manuel de Falla και η δεύτερη με μαέστρο τον André Cluytens και τον Samson Francois σολίστ στο πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Chopin, καθώς και τον Αντίοχο Ευαγγελάτο με τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΕΙΡ (1956) να παρουσιάζουν το Επικό Τραγούδι του Θεόδωρου Καρυωτάκη.

Στην εκπομπή «Άλλος  πλανήτης, άλλη εκπομπή, άλλο τριαντάφυλλο», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Γιανναράκος, από τις 14:00 έως τις 15:00, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, καλεσμένος της εκπομπής ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης  Πετρίδης, ο οποίος μας μιλάει για τη μακροβιότερη εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου και η εκπομπή «Πέντε γραμμών  γράμματα», που μεταδίδεται από 18:00 έως τις 19:00 σε δημοσιογραφική επιμέλεια, παραγωγή και παρουσίαση του Μπάμπη Καβροχωριανού.

Μεταδίδεται η πρώτη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΝΒC, υπό την διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι.

Ακόμη, στην εκπομπή «Τα μήλα των  Εσπερίδων», από τις 19:00 έως τις 20:00, καλεσμένη της Τζουλιέτας Καρόρη, τηλεφωνικά, η Lucie Skeaping, παραγωγός του «Early Music Show» της εκπομπής για την παλιά μουσική στο ραδιόφωνο του BBC3, το αγγλικό Τρίτο Πρόγραμμα.
Μια συνέντευξη για την παλιά μουσική και τη ραδιοφωνική της παρουσίαση, μαζί με επιλογές της από το ρεπερτόριο που ερευνά, παίζει και τραγουδάει. Με τα σύνολα The City Waites και Burning Bush.

KOSMOS

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, το Κosmos 93.6 & 107 συμμετέχει στη δράση του Μουσείου Γουλανδρή.

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, το Μουσείο υποδέχεται σε ένα ραδιοφωνικό μικρό στούντιο έξι ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στα ερτζιανά και εκπέμπουν διαδοχικά από το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, δίνοντας τον ρυθμό για δώδεκα ώρες, από τις 08:00 έως τις 20:00. Ειδικότερα, το Kosmos από τις 14:00 ώς τις 16:00 εκπέμπει από το Μουσείο.

 

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Η Φωνή της Ελλάδας» είναι το πρώτο ραδιόφωνο της Ελλάδας. Εγκαινιάσθηκε την άνοιξη του 1938, με πομπό ισχύος 15 kw στο προάστιο των Λιοσίων και ραδιοθαλάμους στο Ζάππειο Μέγαρο. Η πρώτη προσπάθεια ραδιοσταθμού βραχέων κυμάτων έγινε αμέσως μετά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο τον Οκτώβριο του 1940. Από μικρό πομπό στο Κέντρο των Αθηνών, μεταδίδονταν προς το Μέτωπο και τις βαλκανικές χώρες εκπομπές του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών. Το Πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας «Η Φωνή της Ελλάδας» για οκτώ  δεκαετίες  έχει γίνει η γέφυρα που ενώνει τους ομογενείς με τη γενέτειρα. Απευθύνεται σε 10.000.000 απόδημους, 50.000 φοιτητές, δεκάδες χιλιάδες ναυτικούς, εκατοντάδες διπλωμάτες και υπαλλήλους στις ελληνικές πρεσβείες σε αναρίθμητους ελληνόφωνους και ξένους ακροατές  με μία…. φωνή: τη «Φωνή της Ελλάδας».

«Η Φωνή της Ελλάδας» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, προβάλλοντας, μέσα από τις εκπομπές της, τα ελληνόφωνα ραδιόφωνα του εξωτερικού.

Όλο το 24ωρο οι δημοσιογράφοι της «Φωνής της Ελλάδας» φιλοξενούν τους:

  • Νίκη Γιαβάση, από το «Access Radio» της Νέας Ζηλανδίας
  • Θέμης Καλλός, από το «SBS» της Αυστραλίας
  • John Kyriakides, από το «London Greek Radio» του Λονδίνου
  • Ανδρέας Ρομπόπουλος, από την «Ηχώ της Πόλης» της Κωνσταντινούπολης
  • Βικέντιος Μαλαματένιος, από το «Hellas Fm» της Νέας Υόρκης
  • Κώστας Νικολής, από το «1683 am» της Αυστραλίας
  • Ζαχαρίας Φιλιππίδης, από τα ραδιόφωνα «Δίας» και «Ράδιο Πρώτο» της Κύπρου
  • Γιώργος Γκστράιν, από το «Ηφαίστος» της Αυστρίας
  • Άγγελος και Έλενα Ματσούκα από το «Radio Symban World Radio» της Αυστραλίας

Επιπλέον, πραγματοποιούνται ειδικά αφιερώματα στην ιστορική αναδρομή του ραδιοφώνου, στις πρώτες ημέρες του στην Ελλάδα, στην απήχηση και στα δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής και στην προσφορά του στο θέατρο μέσα από τις ειδικές εκπομπές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Συχνότητες  της  Φωνής  της Ελλάδας:

Βραχέα:

9420 ΚΗΖ για Ευρώπη  & Β. Αμερική

11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική

9935 KHZ για Ευρώπη Κεντρική Αμερική

Ψηφιακά μέσα από την τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ, στην ένδειξη: Voice of Greece

Μοιράσου το άρθρο: