Θεατρικό αναλόγιο με αυθεντικά κείμενα περιθαλπόντων άτομα με άνοια παρουσιάζει ο Σύλλογος Φίλων της Alzheimer Hellas, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), στις 21 Μαρτίου 2017.

14556504_1784517601789621_5505364752004097277_o

Τρεις ηθοποιοί και ένας περιθάλπων ερασιτέχνης ηθοποιός αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν τις ιστορίες των περιθαλπόντων, μεταφέροντας στο κοινό τι συμβαίνει στον κόσμο των ατόμων που φροντίζουν ασθενείς με άνοια. Το θεατρικό αναλόγιο αποτελεί καρπό της παρέμβασης, που πραγματοποιείται εδώ και τρία χρόνια, στο πλαίσιο των θεραπευτικών προγραμμάτων της Alzheimer Hellas, την οποία παρακολούθησαν και ακόμα παρακολουθούν 19 φροντιστές ασθενών με άνοια.

Alzheimer Hellas
Alzheimer Hellas

«Περιθάλπων είναι αυτός που φροντίζει, που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της ασθένειας στον άνθρωπο που αγαπά, που βιώνει ποικίλα συναισθήματα, όπως αγωνία, άγχος, θυμό, θλίψη, φόβο. Όλα αυτά είναι σημαντικό να τα εκφράζει, να τα εξωτερικεύει, να ακουστεί η φωνή του. Στο πλαίσιο των θεραπευτικών παρεμβάσεων της Alzheimer Hellas, 19 περιθάλποντες είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομάδες στήριξης με βάση τη λογοτεχνία. Ένα κείμενο ή ένα ποίημα γινόταν κάθε φορά η αφορμή για προφορική και γραπτή έκφραση συναισθημάτων, ιστοριών, βιωμάτων. Στα κείμενα που έγραψαν αποτυπώνεται η φωνή τους, αυτά που θέλουν να ακουστούν και που θα μας κάνουν να τους γνωρίσουμε καλύτερα, να τους κατανοήσουμε. Συγκίνηση, φόβοι, δυσκολίες αλλά και χιούμορ, ικανοποίηση, ελπίδα, στήριξη, όλα αυτά μαζί αναδύονται από τα κείμενα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη με τη μορφή θεατρικού αναλογίου» επισημαίνει η υπεύθυνη ψυχολόγος της Alzheimer Hellas, Πετρίνα Μαργαριτίδου, η οποία μαζί με τη συνάδελφό της, Κωνσταντίνα Καραγκιόζη, έχει τη γενική επιμέλεια της παρέμβασης.

Στο θεατρικό αναλόγιο εμφανίζονται στη σκηνή:

  • οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Ελένη Θυμιοπούλου, Τζένη Σκαρλάτου και Χρίστος Στυλιανού
  • ο περιθάλπων/ερασιτέχνης ηθοποιός: Χουρμούζιος Χουρμουζιάδης

Ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών του ΚΘΒΕ: Μομώς Βλάχου, Έφης Δρόσου, Θάλειας Σκαρλάτου και Κοραλίας Τσόγκα. Η επιμέλεια κειμένων και σκηνοθεσία είναι της Ελένης Θυμιοπούλου

info

  • 21 Μαρτίου 2017
  • Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την εκστρατεία με θέμα "Μη με ξεχνάς!"
Από παλιότερη εκστρατεία της Alzheimer Hellas, με θέμα «Μη με ξεχνάς!»

Μοιράσου το άρθρο: