Η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει οριστεί ως Παγκόσμια  Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Μια ιδέα που εμπνεύστηκαν οι ομογενείς της Ιταλίας κι έγινε θεσμός. «Η Φωνή της Ελλάδας», το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, γιορτάζει την ημέρα αυτή, προβάλλοντας τις δράσεις των Ελλήνων του εξωτερικού, που αγωνίζονται για τη διάσωση της γλώσσας μας.

«μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα…»

Διονύσιος Σολωμός

Οι Έλληνες παντού σε όλο τον κόσμο, από τη Νάπολη και το Μιλάνο, την Αλεξάνδρεια, το Παρίσι, τη Μόσχα, το Μόντρεαλ, τη Βαρκελώνη και το Κονγκό, γιορτάζουν την ελληνική γλώσσα με εκδηλώσεις. Λογοτεχνικοί μαραθώνιοι, διαλέξεις και ομιλίες, παρουσιάσεις ελληνικών βιβλίων, απαγγελίες ποιημάτων και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις διοργανώνονται στις κοινότητες και στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

 

Στις εκπομπές της «Φωνής της Ελλάδας» φιλοξενούνται οι:

 • Γιάννης Κορίνθιος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νάπολης και τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας, που είχε την ιδέα για να θεσμοθετηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
 • Δημήτρης Γιαννικόπουλος, καθηγητής και αναπληρωτής συντονιστής εκπαίδευσης για την Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
 • Γιάννης Δεμιρτζόγλου, διευθυντής του ιστορικού σχολείου της Κωνσταντινούπολης «Ζωγράφειον».
 • Ρίτα Κολαΐτη, βραβευμένη μεταφράστρια, που θα μιλήσει για την εκδήλωση «Τα Ελληνικά τον 21ο αιώνα», που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
 • Ιωάννης Καζάζης, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.
 • Χρήστος Φίφης, πρώην καθηγητής Νέων Ελληνικών στο πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης.
 • Ειρήνη Σαρίογλου, καθηγήτρια Ιστορίας του πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης και ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος, για την ημερίδα «Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες λογοτέχνες και ποιητές».
 • Χρίστος Παπαδόπουλος, ποιητής, δ/ντης του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού του Καΐρου.
 • Ευανθία Παπαευθυμίου, υπεύθυνη για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση από την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας.
 • Ίρινα Τρεσορούκοκβα, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Lomonosov της Μόσχας.
 • Αλεξάνδρα Γκράβας, ομογενής μέτζο σοπράνο για τη συναυλία της στη Νάπολη, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
 • Αναστασία Χάιδω Ρίζου, διευθύντρια του Λυκείου Μαραθώνα και η Κάντια Βαρελά, καθηγήτρια μαζί με μαθητές που θα πάνε στη Νάπολη.

Ακόμη, μέσα από ειδικές εκπομπές, θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στο έργο του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, με μελοποιημένα ποιήματά του, καθώς και στη  διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας, μέσα από λόγια επιφανών Ελλήνων και ξένων στοχαστών και ποιητών, από τον Κικέρωνα, τον Γκαίτε, και τον Βολταίρο μέχρι τον Παλαμά, τον Σεφέρη και τον Ελύτη.


Συχνότητες  της  Φωνής  της Ελλάδας:

Βραχέα:

9420 ΚΗΖ για Ευρώπη  & Β. Αμερική

11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική

9935 KHZ για Ευρώπη Κεντρική Αμερική

Ψηφιακά μέσα από την τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ, στην ένδειξη: Voice of Greece

Διαδικτυακά μέσα από το webradio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ

http://webradio.ert.gr/ifonitiselladas/

Facebook: www.facebook.com/voiceofgreece.ert

e–mail: thevoiceofgreece@ert.gr

 

Μοιράσου το άρθρο: