Η «Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου ανεβαίνει ξανά στο θέατρο «Φούρνος» από το Σάββατο 12 Ιανουαρίου έως και την  Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 21:00.

Η «Ισμήνη», ο ποιητικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου, είναι μέρος της συλλογής «Τέταρτη Διάσταση»(1956-1972). Τα κείμενα αυτά θεωρούνται από τα σημαντικότερα του ποιητή.

Η «Ισμήνη» είναι ένα συγκλονιστικό σχόλιο του συγγραφέα πάνω στην «Αντιγόνη», μέσα από τη ματιά της επιζώσης αδελφής της τραγικής ηρωίδας.

Ανατρεπτικό κι «αιρετικό» κείμενο, μας δείχνει την «άλλη όψη» των πραγμάτων, παρουσιάζοντας μιαν άλλη αλήθεια και μιαν άλλη διάσταση του γνωστού μύθου…

Η φθορά, ο θάνατος, ο ανομολόγητος έρωτας, το καθήκον, η ματαιοδοξία της δόξας, οι χαμένες ζωές, η ματαιότητα της εξουσίας, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που εκφράζονται ανάγλυφα και μέσα από εξαίσιες εικόνες, δίνοντας στο κείμενο μια ιδιαίτερη ζωντάνια και θεατρικότητα.

Τελικά, μέσα από το έργο αυτό του Ρίτσου, η Ισμήνη αναδεικνύεται σε τραγική ηρωίδα, μέσα από την αδυναμία της να ζήσει όπως θα επιθυμούσε, σε συμφωνία με την προσωπική της κοσμοθεωρία.

Ισμήνη: Μαριάνθη Σοντάκη

Νεαρός αξιωματικός: Στράτος Χατζηηλίας

Βιολοντσέλο: Καίτη Πάντζαρη

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης

Σκηνικός χώρος, κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος

Μουσική σύνθεση: Πλάτων Ανδριτσάκης

Κινησιολογική επιμέλεια: Έφη Καρακώστα

Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος

Βοηθός σκηνοθέτη: Σταυρούλα Πετρέλλη

Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρρού

 

«Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου

Θέατρο «Φούρνος»

Μαυρομιχάλη 168, Νεάπολη Εξαρχείων

Τηλ.: Κρατήσεων: 210.64.60.748

 

Παραστάσεις: κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12 ευρώ, Μειωμένο 10 ευρώ, Ατέλειες 5 ευρώ

Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά

 

 

Μοιράσου το άρθρο: