Η ανατρεπτική, σατιρική κωμωδία του Μποστ «Μήδεια», σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και πρωτότυπη μουσική της Monika, παρουσιάζεται από Τετάρτη έως Κυριακή, στο Θησείον, Ένα θέατρο για τις τέχνες, έως και τις 19 Ιανουαρίου 2020. 

Μάλιστα, τον κεντρικό ρόλο της παιδοκτόνου μάνας δεν ενσαρκώνει γυναίκα, αλλά ο Μάκης Παπαδημητρίου.  Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο βραβευμένος ηθοποιός συνεργάζεται με τον Νικορέστη Χανιωτάκη σε ένα ισχυρό «πάντρεμα» με ένα έργο-πρόκληση.

Η μουσική της παράστασης είναι πρωτότυπη και παίζεται ζωντανά επί σκηνής από τους ηθοποιούς.

Η παράσταση του Θησείου φιλοδοξεί να μεταδώσει τον σπουδαίο σατιρικό λόγο του Μποστ που ασχολήθηκε με τόσο χιούμορ και ευαισθησία με τα πάθη και τα λάθη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Λίγα λόγια για το έργο

Η «Μήδεια» του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ) αποτελεί κωμωδία της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας κι έχει σημειώσει επιτυχία ανά περιόδους στο θέατρο Στοά, με τη Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Θανάση Παπαγεωργίου, όπως επίσης από άλλους θιάσους σε καλοκαιρινές περιοδείες στην Ελλάδα. Η τελευταία φορά που ανέβηκε στην χώρα μας ήταν το 2015, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Απ’ το πρώτο ανέβασμα του έργου το 1993, το χιούμορ του Μποστ, που ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελάνε και λιγότερο να χαχανίζουν», πέτυχε τον στόχο του και δημιούργησε μια σάτιρα βασισμένη στις πιο τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας. Ο Μποστ μετατρέπει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη σε μια κωμικοτραγική φιγούρα και παράλληλα, με αριστοφανικές μεταφορές και συνεχείς παρερμηνείες, καυτηριάζει τη νεοελληνική πραγματικότητα.

Υπόθεση

Στη Μήδεια, ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ) ξεκίνησε να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ομότιτλη τραγωδία του Ευριπίδη και κατέληξε να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της επειδή ήτανε κάτι παλιόπαιδα που δεν παίρνανε τα γράμματα και δεν θέλανε να δουλέψουν. Σαν να μην της έφταναν όλα αυτά είχε κι έναν άντρα, τον Ιάσονα, που την απατούσε με μία καλόγρια. Έτσι, θολωμένη η Μήδεια αρπάζει έναν μπαλτά απ’ την κουζίνα και όποιον πάρει ο Χάρος…

Συντελεστές

Διασκευή-απόδοση στίχων-σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Πρωτότυπη μουσική: Monika

Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα

Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου

Χορογραφίες-επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη–Ερωφίλη Κλέπκου

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Παπασάββα

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

Επιμέλεια και εκτέλεση χτενισμάτων: Ελένη Πανέτσου

 

Διανομή

Μήδεια: Μάκης Παπαδημητρίου

Οιδίποδας: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος

Ευριπίδης: Γιάννης Δρακόπουλος

Ιάσων: Νίκος Πουρσανίδης

Τροφός: Γεράσιμος Σκαφίδας

Αντιγόνη: Μπέτυ Αποστόλου

Ψαράς-Εξάγγελος: Άννα Κλάδη

Στον ρόλο της Καλόγριας Πόλυ, η Μίνα Αδαμάκη

Μουσική διδασκαλία, προσαρμογή και ζωντανή απόδοση μουσικών θεμάτων στο πιάνο: Γιάννης Μαθές

Παραστάσεις:

Τέταρτη, 19:00
Πέμπτη, 19:00
Παρασκευή, 21:15
Σάββατο, 19:00
Κυριακή, 19:00

Τιμές εισιτηρίων

ΤΕΤΑΡΤΗ & ΠΕΜΠΤΗ
Κανονικό: 16€
Μειωμένο(*): 12€
ΟΑΕΔ: 10€

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ
Κανονικό: 18€
Μειωμένο(*): 14€
ΟΑΕΔ: 10€

(*)Το μειωμένο εισιτήριο αφορά: φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους

Διάρκεια: 110 ‘

 

Θησείον-ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Τουρναβίτου 7, Αθήνα

Τηλ: 210 3255444

www.mythodiatheatre.gr

Μοιράσου το άρθρο: