Η σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2«Close up» φιλοξενεί την ομάδα των Science Reactors, την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, στις 8 το βράδυ.

Λίγα λόγια για τους Science Reactors

Μπορεί η επιστήμη να γίνει απλή και κατανοητή για το ευρύ κοινό; Μπορούμε να απενοχοποιήσουμε τη σοβαροφάνεια της επιστήμης;

Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά η ομάδα των Science Reactors, μέλη της οποίας είναι επιστήμονες από διαφορετικά πεδία: Φυσική, Αστροφυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά. Όλα τα μέλη μοιράζονται -εκτός από την αγάπη για την επιστήμη τους- και το πάθος τους να «ανοίξουν» το έργο τους στο κοινό με τρόπο απλό, κατανοητό και ταυτοχρόνως διασκεδαστικό.

Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε επίσημα στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ένας Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος».


Τα ντοκιμαντέρ αναφέρονται στο έργο και στη ζωή Ελλήνων δημιουργών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, αλλά και απλών ανθρώπων που συμβάλλουν -ο καθένας με τον δικό του τρόπο- στη συγκρότηση της συλλογικής μας ταυτότητας.

Πέρα από πρόσωπα, παρουσιάζονται δημιουργικές συλλογικότητες και δράσεις, κοινωνικές, οικολογικές, επιστημονικές.

Η κινηματογράφηση της συνέντευξης του δημιουργού είναι η βάση κάθε ντοκιμαντέρ. Εδώ ξετυλίγεται το νήμα της διήγησης, μνήμες, εμπειρίες, πεποιθήσεις, συναισθήματα. Μια προσεκτική ανασκαφή στην καρδιά και στο πνεύμα κάθε δημιουργού. Από την επιφάνεια στο βάθος. Η κάμερα καδράρει τον άνθρωπο σε close-up, παρακολουθεί από κοντά και καταγράφει την εξομολόγηση.

Το πρόσωπο σιγά-σιγά αποκαλύπτεται, ενώ παράλληλα το έργο του παρουσιάζεται μέσα στην ιστορική του εξέλιξη. Εξηγείται η σημασία του, τοποθετείται μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι και αναδεικνύονται οι ποιότητες και η ιδιαιτερότητά του.

Τα γυρίσματα αυτής της σειράς ντοκιμαντέρ έγιναν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και έχουν συμμετάσχει σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, κερδίζοντας διακρίσεις και βραβεία.

Το «Close up» είναι μία εξ ολοκλήρου εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους σκηνοθέτες της ΕΡΤ να εκφράσουν τις ιδέες τους, τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους και να προσφέρουν μια αξιόλογη σειρά ντοκιμαντέρ στο κοινό της δημόσιας τηλεόρασης.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-σενάριο: Λίλα Μώκου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Μακρής
Ηχοληψία: Ιωάννης Άκης, Ιωάννης Παπαχρήστος, Βασίλης Παπαυγέρης, Σωτήρης Ταμπάνας
Μίξη ήχου: Βασίλης Βασιλάκης
Color grading: Μιχάλης Τζαρής, Σόνια Νικολοθανάση
Μοντάζ: Σόνια Νικολοθανάση
Γραφικά: Μάγδα Γιαννακοπούλου
Διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Δημητρακάκος
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.

Μοιράσου το άρθρο: