Η θεατρική παράσταση «Η σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, με την Έφη Παπαθεοδώρου και τον Νίκο Κατράκη, παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο, κάθε Δευτέρα  και Τρίτη, στις 18:00.

Το έργο του  Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» έγινε θεατρικός μονόλογος από τον σκηνοθέτη που παίζει και το βουβό πρόσωπο της παράστασης Νίκο Κατράκη, σε μια ατμοσφαιρική παράσταση, όπου την  κυρία με τα μαύρα ερμηνεύει η Έφη Παπαθεοδώρου.

Το έργο είναι μια  κατάθεση ψυχής της ηρωίδας, μιας μαυροφορεμένης ηλικιωμένης γυναίκας που υποκινείται από την παρουσία στον χώρο ενός νέου άνδρα.  Αυτός, παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου βουβός και απαθής, υπογραμμίζοντας έτσι την πάλη των διαφορετικών γενεών.

Βασικό θέμα του έργου είναι η καταλυτική δράση του χρόνου και των συνεπειών του σε όσους δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν… Άλλα θέματα που θίγονται στην παράσταση είναι η φθορά, η μοναξιά, η ελευθερία, ο έρωτας, η καταπίεση της γενετήσιας ορμής, ο θάνατος, η ποίηση και βέβαια ο άνθρωπος ως κοινωνική ύπαρξη.

Η ηθοποιός Έφη Παπαθεοδώρου, μέσα από μια γκάμα συναισθημάτων και έκφρασης, «ντύνεται» την αστή ηλικιωμένη κυρία με τα μαύρα  που μεταφέρει επί σκηνής, έναν ολόκληρο κόσμο μεστό από συμβολισμούς και νοήματα…

 Μέσα σε όλα  αυτά, ακούγεται  και  η φωνή του Μηνά Χατζησάββα.

«Είναι ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής Γραμματείας και αισθάνομαι πολύ τυχερή που μου δίνεται και πάλι η ευκαιρία να υποδυθώ αυτήν την τσακισμένη από το χρόνο γυναίκα» τονίζει η Έφη Παπαθεοδώρου. «Αισθάνομαι ότι με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη μου Νίκου Κατράκη, έχω έρθει κοντά στον ρόλο και τον ευχαριστώ γιατί μου χάρισε μία από τις ευτυχέστερες, ίσως την ευτυχέστερη στιγμή μου στο θέατρο».

«Εκτός από τη λογοτεχνική –ποιητική του αξία, το έργο αυτό είναι μαγικό»,  προσθέτει ο σκηνοθέτης Νίκος Κατράκης. «Δεν χρειάζεται να υπεισέλθουμε σε αναλύσεις αλλά να αφεθούμε σε αυτά που μας προκαλεί να αισθανθούμε. Θεωρώ ότι όντως είναι μια σημαντική στιγμή στην πορεία της Έφης. Αγγίζει κορυφές σε σημεία της ερμηνείας της και αισθάνομαι μίαν απέραντη αγάπη για αυτήν όταν το καταφέρνει.

Ευχαριστώ τον Μηνά (Χατζησάββα) εκεί που βρίσκεται για την αγάπη του και την γενναιοδωρία του να μας χαρίσει την φωνή του.

Ευχαριστώ και την Έρη Ρίτσου, αυτήν τη σπουδαία γυναίκα και φίλη  που από την αρχή μου παραχώρησε την άδεια να καταπιαστώ με το έργο του μεγάλου Γιάννη Ρίτσου χωρίς να ζητήσει χρήματα, με το αφοπλιστικό επιχείρημα «Ο Ρίτσος δεν έγραφε έργα για να βγάζω εγώ χρήματα».

Η φετινή παράσταση είναι ένα δώρο στο κοινό μέσα από την καρδιά μας. Επίσης ευχαριστώ και την αγαπημένη μου Άννα (Φόνσου) για την υψηλής αισθητικής νότα που έδωσε στην εμφάνισή μας» καταλήγει.

« Η σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου

 

Από Μηχανής Θέατρο (Κάτω Σκηνή)

Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, (πλησίον Μετρό)

Τηλ.: 210 523 2097

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 18:00

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Σκηνοθεσία-Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Νίκος Κατράκης

Ερμηνεία: Έφη Παπαθεοδώρου

Φωνή Ποιητή: Μηνάς Χατζησάββας

Σκηνικά-Κοστούμια: Άννα Φόνσου

Σχεδιασμός Φώτων: Δημήτρης Κάραλης

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος 10 ευρώ, Άνεργοι δωρεάν, ατέλειες 5 ευρώ, Προσβασιμότητα για  ΑμεΑ

Μοιράσου το άρθρο: