Μια καλοκαιρινή, απλή και πεντανόστιμη, συνταγή για κριθαρότο με γαρίδες, κρόκο Κοζάνης και ντοματίνια, μας προτείνει ο σεφ Κωνσταντίνος Κωβαίος. Ένα πιάτο που συνοδεύεται ιδανικά από ένα καλό λευκό κρασί. 

koveos_garides

Υλικά 

  • 200 γραμμ. κριθαράκι
  • 10 γαρίδες Νο 2 καθαρισμένες
  • 500 ml ζωμός λαχανικών ζεστός
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 4-5 ίνες από κρόκο Κοζάνης
  • Λίγο μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 50 ml κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τις γαρίδες για περίπου 2-3 λεπτά. Τις αφαιρούμε και προσθέτουμε τις πιπεριές, το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμύδι και τα σοτάρουμε ελαφρώς για άλλα 2 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε για άλλα 3 λεπτά.
  3. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε το κριθαράκι και λίγο λίγο τον ζωμό μέχρι να μαγειρευτεί το ζυμαρικό, ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Λίγο πριν τελειώσει αυτή η διαδικασία προσθέτουμε και πάλι τις γαρίδες.
  5. Όταν το κριθαρότο είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

 


Ο Κωνσταντίνος Κωβαίος είναι executive chef σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, ενώ παράλληλα συνταγογραφεί για περιοδικά μαγειρικής και ιστότοπους. Απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, με πληθώρα σεμιναρίων στη γαστρονομία και στην υγιεινή τροφίμων, είναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Acropolis”.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: