Ο νέος θεατρικός μονόλογος, «Η Κυρά της Ρω», του συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά παρουσιάζεται από 5 έως 22 Οκτωβρίου στο θέατρο Σφενδόνη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα

Λίγα λόγια για το έργο

Ο μονόλογος εμπνέεται από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη (Κυρά της Ρω), την οποία υποδύεται η Φωτεινή Μπαξεβάνη. Γεννημένη στο Καστελλόριζο, η Δέσποινα τόλμησε να παντρευτεί τον άντρα που έβοσκε τα ζωντανά του πατέρα της κόντρα στη θέληση της οικογένειά της, δεν δίστασε να μετακομίσει μόνη μαζί του στο ακατοίκητο νησί της Ρω μένοντας  μόνη της για πολλά χρόνια μετά το θάνατό του, αλλά και να εναντιωθεί στους εχθρούς, υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία απέναντι από τα τουρκικά παράλια…

Μέσα από ένα τρυφερό και ποιητικό κείμενο, εξυφαίνεται το πορτρέτο μιας ελεύθερης γυναίκας με φόντο την πολύπαθη ιστορία του Καστελλόριζου του προηγούμενου αιώνα, το βαρύ σκηνικό των διαδοχικών πολέμων, τις αγωνίες και τις μύχιες σκέψεις της, τη μοναξιά αντιμέτωπη με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και την ελπίδα ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Με το δικό της τρόπο..

Ο Γιάννης Σκαραγκάς εστιάζει στον απομονωμένο άνθρωπο και την ανεξάρτητη γυναίκα που επενδύει στη ζωή ακόμα κι όταν εκείνη τής επιφυλάσσει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Συνθέτει την ανθρώπινη διάσταση μιας απλής, ευάλωτης γυναίκας και την αντιπαραβάλλει με το σύμβολο και την ηρωική φιγούρα. Πρόκειται για έναν απολογισμό χαράς, διάψευσης και πίστης, για την προσπάθεια του «ασήμαντου» ανθρώπου να δώσει νόημα στη σχέση του με τον κόσμο: Το γεγονός ότι η κυρά της Ρω νιώθει καθημερινά καθήκον της να ανεβοκατεβάζει την ελληνική σημαία, μπορεί να μην αλλάζει τον κόσμο, του δίνει όμως ένα ιδιαίτερο νόημα. Αποκαθιστά τη έννοια της λογικής στο μυαλό ενός ανθρώπου, που βρίσκεται πάντα σε απόσταση και από εχθρούς και από φίλους.

Ποια ήταν η Δέσποινα Αχλαδιώτη-Κυρά της Ρω

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη γεννήθηκε το 1890 στο Καστελλόριζο. Από το 1927 με τον άντρα της τον Κώστα, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην ακριτική νησίδα Ρω, δυτικά του Καστελλόριζου, εντελώς μόνοι τους, για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Μετά το θάνατο του συζύγου της το 1940, έζησε στη Ρω με την τυφλή μητέρα της και κατόπιν εντελώς μόνη της.

Πρώτη φορά ύψωσε την ελληνική σημαία το 1929, αλλά από την περίοδο της Κατοχής, όπου υπήρξε και μέλος της Αντίστασης, ύψωνε την ελληνική σημαία κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη δύση του ήλιου μέχρι και τον θάνατό της. Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, σε νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου του 1982.

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη

Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Σάκης Στριτσίδης

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Ερμηνεύει η Φωτεινή Μπαξεβάνη

Θα ακολουθήσει περιοδεία ανά την Ελλάδα.

info

Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, Μακρυγιάννη , Στάση Μετρό-Ακρόπολη

Πληρ.: 2155158968, Καθημερινά 13:30-21:30

Από 5 Oκτωβρίου έως 22 Οκτωβρίου 2017

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 21:30, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Κυριακή 18:00.

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ

Διάρκεια: 80’

Προπώληση: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, 210 7234567

 

 

Μοιράσου το άρθρο: