Η παράσταση «Λεόντιος & Λένα: ένα τραγούδι για το τίποτα», από την ομάδα Neko, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα, επιστρέφει στο Θέατρο Φούρνος, στις 23 και 30 Δεκεμβρίου 2019.

Ο Γερμανός συγγραφέας Γκέοργκ Μπίχνερ («Ο θάνατος του Δαντόν», «Βόυτσεκ», «Λεντς») γράφει το έργο «Λεόντιος και Λένα» το 1836. Ακροβατώντας ανάμεσα στον ρομαντισμό της εποχής του και στην επαναστατική του ορμή, δημιουργεί μια κωμωδία έντονα τραγική όπου το ερωτικό παραμύθι αναβλύζει κοινωνική κριτική κι ειρωνεία.

Ο Λεόντιος και η Λένα, γόνοι βασιλιάδων, πρόκειται να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου ενώνοντας παράλληλα και τα βασίλεια των πατεράδων τους. Θέλοντας να ξεγελάσουν το πεπρωμένο και τα αρχέτυπα ο καθένας τους χωριστά αποφασίζει να δραπετεύσει. Συναντώνται, όμως, τυχαία χωρίς να ξέρει ο ένας την ταυτότητα του άλλου και ερωτεύονται. Όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια θα βρεθούν αντιμέτωποι με το αδιέξοδο της μοίρας.

Το έργο του Μπίχνερ είναι κλασικό· προσπαθώντας να αποτυπώσει την αλήθεια της εποχής του, κριτικάροντας τις γερμανικές μικρο-ηγεμονίες του 19ου αιώνα, πλησιάζει με ευφυή και ταυτόχρονα ποιητικό τρόπο τις εξουσίες του σήμερα. Με τη σκοτεινή, χιουμοριστική, μηδενιστική ματιά του καταπιάνεται, ακόμη και με τον αέναο προβληματισμό του ανθρώπου: εάν η μοίρα ξεγελιέται…

 

Σημείωμα ομάδας Neko

Η θεατρική ομάδα Neko συστάθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2017 από έναν βασικό πυρήνα καλλιτεχνών (ηθοποιών, μουσικών, συγγραφέων). Αποτελεί μια ανεξάρτητη ομάδα, ανοιχτή σε συνεργασίες και με καλλιτέχνες εκτός αυτής. Στόχος τους είναι, ν’ ανακαλύπτουν κάθε φορά νέους τρόπους για ν’ αφηγηθούν την ιστορία και ν’ αμφισβητήσουν κάθε τι το παγιωμένο. Η πρώτη τους παράσταση, σε δική τους σκηνοθεσία και κείμενο, «Γυναίκες, ή και όχι, μόνες στην πόλη, Ιούλιο μήνα με 40°C» παρουσιάστηκε στο θέατρο «Tempus-Verum, εν Αθήναις», τον Ιούνιο του 2018. Τώρα, ετοιμάζονται για τις επερχόμενες παραστάσεις τους, παρατηρώντας τα μόνα ανεξάρτητα όντα του άστεως: Neko στα ιαπωνικά, σημαίνει γάτα.

 

Συντελεστές παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία:
Γιώργος Τζαβάρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιλιάνα Παζαρζή
Σκηνογραφία-ενδυματολογία:
ομάδα ikrek
Πρωτότυπη μουσική:
George Ravaya
Φωτισμοί:
Αποστόλης Τσατσάκος
Φωτογραφίες promo-teaser video:
Θεόφιλος Τσιμάς
Φωτογραφίες παράστασης: Στέλιος Πετράκης
Μοντάζ teaser video: Χριστιάνα Λαδοπούλου, Άρης Καλλέργης
Graphic design:
Γεωργία Κατσούλα
Παίζουν:
Τρύφωνας Ζάχαρης, Χριστιάνα Λαδοπούλου, Άρης Καλλέργης, Ελένη Ζουρελίδου, Δήμος Μαμαλούδης, Ιλιάνα Παζαρζή

 

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: 23 & 30 Δεκεμβρίου, στις 21:15

Διάρκεια παράστασης: 90′

Τιμές εισιτηρίων: 12€(ενιαίο), 10€(φοιτητικό), 8€(άνω των 65 & ατέλεια), 5€(ανέργων)

 

Θέατρο Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 6460748

fournos-culture.gr

Μοιράσου το άρθρο: