Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών δίνει μία μοναδική συναυλία με τίτλο «Με δεκαπέντε φλάμπουρα, μ’ εννιά ζυγιές παιχνίδια», το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, στις 20:30, στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις».

Με μια επιστροφή στο επιλεγμένο ελληνικό ρεπερτόριο συνεχίζει τη διαδρομή της στην αρχή της 4ης καλλιτεχνικής της περιόδου, 2019-2020, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Η συναυλία που δίνει στις 5 Οκτωβρίου 2019 στην έδρα της, στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις» στον Άλιμο, είναι εμπνευσμένη από την καλλιτεχνική δημιουργία του Νίκου Σκαλκώτα, τα 70 χρόνια από τον θάνατο του οποίoυ τιμώνται φέτος με καλλιτεχνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Φιλαρμόνια παρουσιάζει ως κεντρικό έργο της συναυλίας, μια από τις κορυφαίες συνθέσεις του Σκαλκώτα, το μπαλέτο «Η Λυγερή κι ο Χάρος», βασισμένο στη θεματική του γνωστού δημοτικού τραγουδιού. Ένας στίχος από το τραγούδι αυτό, όπως το διέσωσε ο Νικόλαος Πολίτης, αποτελεί και τον τίτλο της συναυλίας.

Η μουσική βραδιά πλαισιώνεται από δύο ακόμη σπάνια έργα: τη συμφωνική εισαγωγή «Ήλιος», του Δανού συνθέτη Carl Nielsen, εμπνευσμένη από το αττικό τοπίο των αρχών του 20ού αιώνα, καθώς και το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Βρετανού συνθέτη Edward Elgar. Σολίστ είναι ο δεξιοτέχνης βιολονίστας και μέλος της Φιλαρμόνιας, Κλεόδωρος Αγόρας.

 

Πρόγραμμα

Carl Nielsen, Ορχηστρική Εισαγωγή «Ήλιος», op. 17

Edward Elgar, Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα op. 61, σε σι ελάσσονα

Σολίστ: Κλεόδωρος Αγόρας

Νίκος Σκαλκώτας, «Η Λυγερή κι ο Χάρος», μουσική μπαλέτου (1938)

Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

 

Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ (κανονικό), 15 ευρώ (65+), 10 ευρώ (φοιτητές, 25-, άνεργοι, ΑΜΕΑ)

 

Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις»

Πυθαγόρα 8, Άλιμος

Μοιράσου το άρθρο: