Στο πλαίσιο της εκπομπής «Μικρές δεξαμενές μελάνης», οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν ένα αφιέρωμα με αυτοβιογραφικά κείμενα από το βιβλίο «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας» της Emma Reyes, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου και την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, στις 21:10.

Η Κολομβιανή ζωγράφος Έμα Ρέγιες (1919–2003) έγινε γνωστή στο Παρίσι τη δεκαετία του ’60, έκανε εκθέσεις σε διάφορες πόλεις του κόσμου, συγχρωτίστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Ντιέγκο Ριβέρα και διανοούμενους όπως η Έλσα Μοράντε και ο Αλμπέρτο Μοράβια.

Πριν απ’ όλα αυτά, μεγάλωσε υπό σκληρές συνθήκες, αγράμματη, σ’ ένα καμαράκι ενός σκουπιδότοπου στην Μπογκοτά, κι έπειτα βρέθηκε έγκλειστη σε μοναστήρι μέχρι που δραπέτευσε, έκανε οτοστόπ και άρχισε το ταξίδι της στον κόσμο.

Στη ραδιοφωνική μεταφορά, μες στο ηχητικό τοπίο φόβου, μυστικισμού κι εγκλεισμού του μοναστηριού, αποδίδονται κάποιες από τις συγκλονιστικές αυτοβιογραφικές επιστολές τις οποίες έστειλε μεταγενέστερα στον φίλο της Χερμάν Αρσινιέγας. Αποδίδονται κάποιες λυρικές στιγμές της παιδικής αθωότητας, η πρώτη φιλία, ατελείωτες ώρες προσευχής, μετάνοιας, σκληρής δουλειάς. Κέντημα, σφουγγάρισμα, σκούπισμα, μαντάρισμα…

Η διήγηση των παιδικών της χρόνων, ακριβής, αστεία, τρομακτική, ειρωνική, γίνεται μέσα από τα παιδικά μάτια και όπως συμβαίνει συχνά με τις παρατηρήσεις των παιδιών σε κάνει κατά στιγμές να χαμογελάς εν μέσω αφηγήσεων σκληρών γεγονότων.

Η διήγηση, χωρίς αυτολύπηση, με ευφυΐα ενηλίκου και ματιά κοριτσιού, ειλικρίνεια και συναισθηματισμό, είναι ένα διαμάντι κι ένας ύμνος για τη ζωή η οποία κερδίζεται!

Οι επιστολές εκδόθηκαν μετά τον θάνατό της και, σύμφωνα με την επιθυμία της, τα χρήματα από τις πωλήσεις δόθηκαν δωρεά σε ορφανοτροφείο στην Κολομβία.

Επιμέλεια-παραγωγή-παρουσίαση: Αφροδίτη Κοσμά

Σχεδιασμός ήχου:  Άγης Γυφτόπουλος

Ηχοληψία-ηχητική επεξεργασία: Αλέξανδρος Κασσελάκης

Το σήμα της εκπομπής είναι μουσική του Μάριου Στρόφαλη

 Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6

 Τρίτη 30 Ιανουαρίου & 6 Φεβρουαρίου 2018, στις 21:10

Εκπομπή: «Μικρές δεξαμενές μελάνης»

Emma Reyes: «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας»

 

Μοιράσου το άρθρο: