Ξεναγήσεις στο Πανεπιστήμιο, στην Ακαδημία και στη Βιβλιοθήκη, τα κτίρια της λεγόμενης Αθηναϊκής Τριλογίας, οργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του.

Το Σάββατο, 13 Μαΐου 2017, και για δύο ακόμη Σάββατα (20 και 27 Μαΐου 2017), από τις 11:00 έως τις 12:30, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Δημήτρης Παυλόπουλος και μεταπτυχιακοί σπουδαστές Ιστορίας της Τέχνης ξεναγούν τους Αθηναίους -και όχι μόνον- στα τρία ιστορικά κτίρια, με σημείο συνάντησης και εκκίνησης τα προπύλαια του ΕΚΠΑ.

Πρόκειται για τρία από τα πρώτα κεντρικά δημόσια οικοδομήματα της πρωτεύουσας του νέου ελληνικού κράτους κατά τον 19ο αιώνα, που έχουν την ιδιαιτερότητα ότι αποτελούν σύνολο αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και ζωγραφικής, καθώς αποτελούν δείγματα του ιστορισμού κλασικιστικών τύπων που άνθισε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη την περίοδο εκείνη.

H Αθηναϊκή Τριλογία είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας Ελλήνων και Ευρωπαίων, αρχιτεκτόνων (Christian και Theophil Hansen, Ernst Ziller), ζωγράφων (Carl Rahl, Eduard Lebiedzki, Christian Griepenkerl, Franz Melnitzky) και γλυπτών (Ιωάννη Κόσσου, Γεωργίου Φυτάλη, Γεωργίου Βιτάλη, Γεωργίου Βρούτου, Γεωργίου Μπονάνου, Γεωργίου Παπαγιάννη, Λεωνίδα Δρόση, Ιωάννη Καρακατσάνη, Γεωργίου Ξενάκη).

Ξεναγήσεις

Kατά τις ξεναγήσεις στο Πανεπιστήμιο, παρουσιάζονται:

  • η ζωφόρος-ύμνος προς τον βασιλέα Όθωνα ανάμεσα σε προσωποποιήσεις των τεχνών και των επιστημών,
  • μορφές της αθηναϊκής Μυθολογίας και Ιστορίας,
  • οι πρωταγωνιστές της απελευθέρωσης των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό.

Στην Ακαδημία προβάλλονται:

  • ο μύθος του Προμηθέα, συμβόλου του ανθρώπινου αγώνα να υπερβεί τον εαυτό του καταβάλλοντας τιτάνιες προσπάθειες εναντίον κάθε αντιξοότητας έως την ηρωική αποθέωσή του και
  • η γέννηση της Αθηνάς, σύνθεση που συνδέει την Ακαδημία με τον Παρθενώνα.

Στη Βιβλιοθήκη, εντυπωσιάζει η μνημειακή κλίμακα και η απόδοση ενός από τους τρεις αδελφούς δωρητές της, του Παναγή Βαλλιάνου, σε ανδριάντα, υλοποίηση της ευποιίας, συστατικού στοιχείου του ελληνικού γένους. Δεν είναι χωρίς σημασία, άλλωστε, το γεγονός ότι απεικονίζονται αρχαίες και νεότερες φυσιογνωμίες, σε μια σύνδεση παρελθόντος και παρόντος.

Μοιράσου το άρθρο: