Το έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Ο χορός του θανάτου» παρουσιάζεται στο Θέατρο Μεταξουργείο, με τον Άκι Βλουτή και τη Δήμητρα Χατούπη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, έως τις 2 Μαρτίου 2019.

Λίγα λόγια του Άκι Βλουτή για το εγχείρημα αυτό:

«Η σκέψη αυτή προέκυψε μετά από αρκετό χρόνο μελέτης των κειμένων. Η ενασχόληση με αυτά γέννησε ένα όραμα, το οποίο φιλοδοξούμε να πραγματώσουμε στα ερχόμενα δύο έτη. Ο Στρίντμπεργκ είναι, ίσως, ο σημαντικότερος δάσκαλος του 20ού αιώνα και τα συγκεκριμένα τρία έργα είναι αρκετά αντιπροσωπευτικά, ώστε ν’ αντιληφθούμε πως αυτός –με έναν τρόπο–  όρισε την έννοια «σύγχρονο θέατρο» με κύριο άξονα το ονειρικό στοιχείο».

Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ (1849-1912) είναι ο πατέρας, κατά τον Ο’Νιλ, του σύγχρονου θεάτρου. Η σκέψη του, επηρεασμένη από τον Κίρκεγκαρντ, τον Νίτσε, τον Ρουσό και τον Φουριέ, τον οδηγεί στον ρομαντισμό, στον αθεϊσμό και στον μυστικισμό.

Δαιμόνιος ερευνητής της συμπεριφοράς των ανθρώπων και των μυστηρίων του υποσυνείδητου, περνάει με μεγάλη ευκολία από τον πιο σκληρό νατουραλισμό, στον  αέρινο συμβολισμό.  Καταγγέλλει τον θρίαμβο της βίας στις διαπροσωπικές σχέσεις και την αδυναμία επικοινωνίας του ενός με τον άλλον, όσο και του ενός με τους πολλούς, έχοντας ο ίδιος φτάσει στα πρόθυρα της τρέλας, μετά τις αποτυχίες των τριών γάμων του.

Στο τελευταίο στάδιο της δημιουργίας του, εμπνευσμένος από τον θεοσοφιστή Σβέντεμποργκ, ο μυστικισμός επικρατεί στο έργο του, που φωτίζεται από ένα διαυγές ουμανιστικό φως. Ο πραγματικός συνεχιστής του, ο οποίος δεν αρνήθηκε ποτέ την επιρροή του από αυτόν, υπήρξε ο Σάμιουελ Μπέκετ.

Ένα ζευγάρι, ο Έντγκαρ και η Άλις, που ζει απομακρυσμένο και απομονωμένο σε ένα νησί, σε ένα κτήριο που κάποτε ήταν φυλακή, απόψε γιορτάζει τα 25 χρόνια έγγαμου βίου. Από το ξεκίνημα του έργου, προσπαθούν να δραπετεύσουν από την κενότητα της ζωής τους, φτιάχνοντας μαζί παράξενα παιχνίδια που τους κρατούν «ζωντανούς». Η απροσδόκητη εμφάνιση του Κουρτ δημιουργεί ένα ερωτικό τρίγωνο, που με την σειρά του κινητοποιεί ένα χορευτικό διάλογο, στον οποίο ο καθένας από τους τρεις ήρωες αντιμετωπίζει τους άλλους δύο. Πέραν αυτών, όμως, ο Στρίντμπεργκ, μέσα από τις πυκνές σιωπές ανιχνεύει μια σειρά από παγκόσμια υπαρξιακά ζητήματα. Αν και η κύρια θεματική του έργου πηγάζει από τη συζυγική σύγκρουση, παράλληλα υποβόσκουν άμεσα ή έμμεσα η υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου απέναντι στον άλλον, απέναντι στον θάνατο, απέναντι στον κόσμο και την ζωή, απέναντι στην χριστιανική ενοχή, στην μετά θάνατον ζωή και τη μεταφυσική. Ο Στρίντμπεργκ, ως μέγας προφήτης, συλλαμβάνει πολύ βαθιά μέσα του ότι το παιδικό παιχνίδι και το όνειρο, είναι οι μόνες καταφυγές, που επιτρέπουν την απόλυτη ελευθερία της έκφρασης. Δημιουργεί, έτσι, ένα δαιμονικό αλλά και απολαυστικό αριστούργημα.

«Ο χορός του θανάτου»

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Άκις Βλουτής

Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος

Φωτισμοί: Δημήτρης Λογοθέτης

Μουσική: Κώστας Ζησιμόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντωνίνα Βλουτή

Φωτογραφίες-Trailer: Βάσια Αναγνωστοπούλου

ΠαίζουνΆκις Βλουτής, Δήμητρα Χατούπη, Βασίλης Ευταξόπουλος

Τελευταία παράσταση: 02/03/2019

Διάρκεια: 100 χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη: Γενική είσοδος 10 ευρώ,
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: Κανονικό 14 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη: 20:00

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00

Τηλέφωνο: 210 5231131

Θέατρο Μεταξουργείο
Ακαδήμου 14, Αθήνα
Τηλέφωνο: 21 0523 4382

 

Μοιράσου το άρθρο: