Το έργο του Τσαϊκόφσκι«Καρυοθραύστης», από τα κορυφαία μπαλέτα του Θεάτρου Μόσχας, παρουσιάζεται τη φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδο, μόνο για μία παράσταση στην Πάτρα (Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών) και για δύο παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης). 

Ο Καρυοθραύστης είναι από τις ελάχιστες παραστάσεις κλασικού μπαλέτου που μοιάζουν σαν να γράφτηκαν σήμερα. Η ευφάνταστη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά και η αξεπέραστη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι τον έχει καθιερώσει ως μία από τις πιο δημοφιλείς παραστάσεις, η οποία παρόλο που μετράει 124 χρόνια ζωής, έχει όλη τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό της πρώτης παρουσίασής της. Διατηρεί ανέγγιχτα από τον χρόνο όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τα παιδικά όνειρα να φαίνονται πραγματοποιήσιμα. Η πρεμιέρα του Καρυοθραύστη δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1892 στο Θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη και το κοινό τον υποδέχτηκε με συγκλονιστικό χειροκρότημα. Ήταν η βραδιά που ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι ένιωθε για ακόμα μία φορά απόλυτα δικαιωμένος. Η μουσική του συνδυάστηκε μοναδικά με το λιμπρέτο που βασίστηκε στο παραμύθι Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών του Ερνστ Τίοντορ Αμαντέους Χόφμαν και το οποίο διασκεύασε αριστοτεχνικά ο Αλέξανδρος Δουμάς. Ο Μαριούς Πετιπά εξέπληξε τους πάντες με τη χορογραφία του. Η τρυφερή ιστορία του Καρυοθραύστη δεν άφησε κανένα ασυγκίνητο.

Η ιστορία του παραμυθιού
Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή γερμανική πόλη. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον Καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα τρωκτικά που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο Καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκιπας-Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. Περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

Πάτρα:

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019, στις 18:30 (Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών)

Τιμές εισιτηρίων

Πλατεία Σειρές Α-Λ: γενική είσοδος 35€, παιδικό-φοιτητικό-άνεργοι-ΑΜΕΑ 30€

Πλατεία Σειρές Μ-Χ: γενική είσοδος 30€, παιδικό-φοιτητικό-άνεργοι-ΑΜΕΑ 25€

Εξώστης: γενική είσοδος 25€, παιδικό-φοιτητικό-άνεργοι-ΑΜΕΑ 20€

Θεσσαλονίκη:

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019, στις 20:30 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019, στις 19:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)

Τιμές εισιτηρίων: 45€, 40€, 35€, 25€, 20€ (παιδικό)

Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

Πανεπιστημιούπολη Πατρών

Τηλ: 2610 996734

www.confer.upatras.gr

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

25ης Μαρτίου &, Θεσσαλονίκη

Τηλ: 231 0895800

www.tch.gr

Μοιράσου το άρθρο: