Δύο φημισμένοι πρεσβευτές της μουσικής της πατρίδας τους, ο Νικολάι Λουγκάνσκι και ο Μιχαήλ Πλετνιόφ, σε συνεργασία με την Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας, δίνουν μια ξεχωριστή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, στις 20:30, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Ένα από τα πλέον δεξιοτεχνικά πιανιστικά έργα, το Τρίτο κοντσέρτο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, δύο αριστουργηματικές συνθέσεις του ρωσικού ρεπερτορίου με την υπογραφή των Σεργκέι Προκόφιεφ και Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ, αλλά και ο υποβλητικός Μακάβριος χορός του Γάλλου Καμίγ Σεν-Σανς περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Ο Λουγκάνσκι και ο Πλετνιόφ έχουν εμφανιστεί σε διάσημα συμφωνικά κέντρα και φεστιβάλ διεθνούς ακτινοβολίας σε όλο τον κόσμο και έχουν συνεργαστεί με σημαντικά ορχηστρικά σύνολα. Και οι δύο έχουν βραβευτεί επανειλημμένα για τις ηχογραφήσεις τους από καλλιτεχνικές διοργανώσεις και έντυπα παγκοσμίου κύρους.

Ο Νικολάι Λουγκάνσκι έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, τα βραβεία ECHO Klassik και Diapason d’Or για το δισκογραφικό ρεσιτάλ του με τις σονάτες του Ραχμάνινοφ, ενώ  προηγούμενοι ψηφιακοί δίσκοι του έχουν αποσπάσει βραβεία από τα περιοδικά Gramophone (Editor’s Choice) και BBC Music. Η ρωσική κυβέρνηση του απένειμε το 2013 τον τιμητικό τίτλο «Καλλιτέχνης του Λαού». Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ραχμάνινοφ στο Ταμπόφ και δίνει τακτικά ρεσιτάλ στο Μουσείο Ραχμάνινοφ της πόλης Ιβανόφκα.

Ο Μιχαήλ Πλετνιόφ, ως πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης, συνδυάζει τη μουσικότητα με την άψογη τεχνική και την πηγαία συναισθηματική έκφραση, προσφέροντας στο κοινό ερμηνείες που ισορροπούν θαυμαστά ανάμεσα στο ένστικτο και στη διάνοια. Ως προσκεκλημένος αρχιμουσικός έχει διευθύνει κορυφαίες ορχήστρες, ενώ ως πιανίστας και ρεσιταλίστ έχει χαρακτηριστεί «ένας ερμηνευτής αξιοθαύμαστης δεξιοτεχνίας, προικισμένος με εξωπραγματική φαντασία μοναδικής ομορφιάς». Ως σολίστ έχει κερδίσει βραβείο Grammy (Σταχτοπούτα του Προκόφιεφ σε δική του διασκευή για δύο πιάνα) καθώς και υψηλές διακρίσεις από το περιοδικό Gramophone, την Ακαδημία Δίσκου του Τόκιο κ.ά.

Το 1990 δημιούργησε την Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας (Russian National Orchestra), «το ζωντανό σύμβολο της ρωσικής τέχνης» (Miami Herald), της οποίας είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και βασικός αρχιμουσικός. Μαζί έχουν περιοδεύσει σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική και έχουν πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ, τα οποία συχνά μεταδίδονται από ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς οπτικοακουστικούς φορείς. Πολλές ηχογραφήσεις της πλούσιας δισκογραφίας τους –η οποία μετρά πάνω από 80 cd– έχουν αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές διεθνώς και βραβεία έγκριτων μουσικών εντύπων (Diapason κ.ά.). Η Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας είναι το πρώτο ρωσικό σύνολο που τιμήθηκε με Grammy για τον δίσκο Ο Πέτρος και ο Λύκος υπό τον Κεντ Νάγκανο.

Το πρόγραμμα

CAMILLE SAINT-SAËNS (1835-1921)

Μακάβριος χορός, έργο 40

Σεργκέϊ Ραχμάνινοφ (1873-1943)

Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 σε ρε ελάσσονα, έργο 30

Αllegro ma non tanto

Intermezzo: Adagio

Finale: Alla breve

Διάλειμμα

Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ (1865-1936)

Από τη Σουίτα «Από τον Μεσαίωνα», έργο 79: I. Prélude. Allegro

Σεργκέϊ Προκόφιεφ (1891-1953)

Σουίτα «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» (μεταγραφή M. Πλετνιόφ)

  1. Καπουλέτοι και Μοντέκοι
  2. Ιουλιέττα, το νεαρό κορίτσι

III. Μάσκες

  1. Χορός
  2. Ρωμαίος και Ιουλιέττα
  3. Πρωινή σερενάτα

VII. Ο θάνατος του Τυβάλδου

 

Τιμές εισιτηρίων

15 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 22 ευρώ ● 36 ευρώ  ● 48 ευρώ  ● 58 ευρώ ● 68 ευρώ ● 80 ευρώ

 

Εισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματα Public

 

Πληροφορίες

Τηλ.: 210 72 82 333

 

 

Μοιράσου το άρθρο: