Την τρίπρακτη όπερα «Πάρσιφαλ», το τελευταίο –και κατά πολλούς κορυφαίο– μουσικό δράμα του Γερμανού συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ, έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν -μέσω της EBU– οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος, το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017 και ώρα 19:30.

Πρόκειται για την ηχογραφημένη παράσταση που δόθηκε στο φετινό Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ στις 27 Ιουλίου 2017.  Ο Γερμανός σκηνοθέτης Ούβε Έρικ Λάουφενμπεργκ τοποθετεί τη δράση της όπερας στη Μέση Ανατολή. Το κάστρο των Ιπποτών του Αγιου Δισκοπότηρου είναι ένα χριστιανικό μοναστήρι, γεμάτο με πρόσφυγες. Ο Πάρσιφαλ είναι Αμερικανός στρατιώτης. Στο τέλος του έργου, οι πρόσφυγες, Εβραίοι και μουσουλμάνοι, ενώνονται με τους μοναχούς για να γιορτάσουν την τελετή του Αγιου Δισκοπότηρου.

Το λιμπρέτο της όπερας, το οποίο  έγραψε ο Βάγκνερ,  είναι βασισμένο στο ομότιτλο επικό ποίημα του Βόλφραμ φον Έσενμπαχ.

Τους ρόλους ερμηνεύουν ο βαρύτονος Ryan McKinny (Αμφόρτας–άρχοντας του βασιλείου του Άγιου Δισκοπότηρου), ο μπάσος Gunter Groissbock (Τίτουρελ–πατέρας του Αμφόρτας), ο μπάσος Georg Zeppenfeld (Γκούρνεμαντζ–γέρος ιππότης του Άγιου Δισκοπότηρου), ο τενόρος Andreas Schager (Πάρσιφαλ–ο αγνός απλοϊκός), ο μπάσος Derek Walton (Κλίνγκσορ–ο μάγος), η σοπράνο Elena Pankratova (Κούντρι–εξωτικό πλάσμα, νεράιδα του Κλίνγκσορ).

Τη Χορωδία και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ διευθύνει ο Γερμανός Hartmut Haenchen.

Παρουσίαση: Άννα Σακαλή

Φωτογραφίες: © Bayreuther Festspiele /Enrico Nawrath

Info

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, ώρα 19:30

Το Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ 2017 στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

«Πάρσιφαλ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: www.facebook.com/tritoprogramma

Μοιράσου το άρθρο: