«Η Φωνή της Ελλάδας», το ραδιόφωνο της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες όπου Γης, με όχημα τη διάδοση, τη στήριξη και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, έχει εντάξει στο πρόγραμμά της αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης, με τίτλο «Ο ποιητής της εβδομάδας». 

Την εβδομάδα από 8 έως 14 Ιουνίου, η «Φωνή της Ελλάδας» μεταδίδει -σε επανάληψη- τα ποιήματα του Χάρη Βλαβιανού, με αφορμή τη βράβευσή του με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2019 για την «Αυτοπροσωπογραφία του λευκού».

Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σ’ έναν σύγχρονο ή κλασικό  Έλληνα ποιητή, ενώ δεν απουσιάζουν οι ποιητές της Διασποράς. Οι ίδιοι οι ποιητές, καθώς και αγαπημένοι ηθοποιοί επιμελούνται τις ραδιοφωνικές ερμηνείες. Παράλληλα, τα ποιήματα «ντύνονται» με πρωτότυπη μουσική, που συνθέτουν και παίζουν στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΡΤ, καθώς και με μουσικά κομμάτια αγαπημένων δημιουργών.

Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ελληνικό ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύει, μέσα από τις συχνότητες της «Φωνής της Ελλάδας», στα πέρατα της Γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, «Ο ποιητής της εβδομάδας» αποστέλλεται στις έδρες Νεοελληνικών Σπουδών, σε όλο τον κόσμο.

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα

Επιμέλεια ήχου: Ελευθερία Παπουτσάκη

Χάρης Βλαβιανός γεννήθηκε στη Ρώμη το 1957. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και πολιτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει εκδώσει δώδεκα ποιητικές συλλογές με πιο πρόσφατες τις: «Αυτοπροσωπογραφία του Λευκού» (2018) [Βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη από την Ακαδημία Αθηνών και του περιοδικού «Ο αναγνώστης»], «Διακοπές στην πραγματικότητα» (2009) [Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω»] και «Σονέτα της συμφοράς» (2011) και τέσσερις συλλογές δοκιμίων, «Ο άλλος τόπος» (1994), «Ποιον αφορά η ποίηση; Σκέψεις για μια τέχνη περιττή» (2007), «Το διπλό όνειρο της γραφής» (2010, από κοινού με τον Χρήστο Χρυσόπουλο) και «Γιατί γράφω ποίηση» (2015).
Το 2015 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Το αίμα νερό», ενώ πριν από την «Αυτοπροσωπογραφία του λευκού» εξέδωσε το «Κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ» (2016).
Έχει μεταφράσει έργα κορυφαίων Αμερικανών και Ευρωπαίων ποιητών, όπως των Walt Whitman, Εzra Pound, William Blake, Wallace Stevens, John Ashbery, Michael Longley, Anne Carson, Sbigniew Herbert, Fernando Pessoa, E.E. Cummings. To 2013 κυκλοφόρησε η μετάφραση των «Τεσσάρων Κουαρτέρων» του T.S, Elliot (δίγλωσση έκδοση), σύνθεσης εμβληματικής στην ιστορία της λογοτεχνίας. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και έργα του έχουν εκδοθεί στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία. Διευθύνει το περιοδικό «Ποιητική». Διδάσκει Ιστορία και Πολιτική Θεωρία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος και είναι υπεύθυνος εκδόσεων στις Εκδόσεις Πατάκη.

«Ο ποιητής της εβδομάδας» μεταδίδεται τις εξής ώρες Ελλάδας: 12:00, 16:00, 01:00 και 04:00.

Συχνότητες  της  Φωνής  της Ελλάδας

Βραχέα:

9420 ΚΗΖ για Ευρώπη & Β. Αμερική

11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική

9935 KHZ για Ευρώπη & Κεντρική Αμερική

Ψηφιακά μέσα από την τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ, στην ένδειξη: Voice of Greece

Διαδικτυακά μέσα από το webradio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ http://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/

Facebook: www.facebook.com/voiceofgreece.ert

Στοιχεία επικοινωνίας της Φωνής της Ελλάδας:

e-mail: thevoiceofgreece@ert.gr

Τηλ.: 210 6066815, 210 6066816, 210 6066238

Μοιράσου το άρθρο: