To Onassis AiR είναι εδώ. Μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά του, κατά την οποία το ετήσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα φιλοξένησε και έδωσε αφορμή για έρευνα και δημιουργία σε μια κοινότητα καλλιτεχνών, επιμελητών και επαγγελματιών του χώρου των τεχνών, από την Αθήνα έως το Δελχί και από το Λος Άντζελες και τον Καναδά έως την Παλαιστίνη, το Onassis AiR ανακοινώνει τη δεύτερη χρονιά του μ’ ένα νέο κάλεσμα.

Το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής για το Onassis AiR (Artists-in-Residence) 2020/21 (Το σχολείο των Αέναων Δοκιμών) προσκαλεί, έως τις 24 Απριλίου (17:00 ώρα Ελλάδας), καλλιτέχνες, designers, επιμελητές, ακτιβιστές, κολεκτίβες, παιδαγωγούς που αψηφούν το ακαδημαϊκό κατεστημένο, νομικούς, δημιουργούς περφόρμανς, οικονομολόγους, σκηνοθέτες, φιλοσόφους και άλλους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται, για μια κοινή διερεύνηση δύο θεματικών, τις οποίες το πρόγραμμα θεωρεί επείγον να διερευνήσει τον δεύτερο χρόνο ύπαρξής του. Το Φθινόπωρο (από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο 2020) προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να στοχαστούν και να δημιουργήσουν με θέμα έμπνευσης τις ταυτότητες (Identities Annihilated), με συντονίστρια τη θεωρητικό της περφόρμανς, Υπατία Βουρλούμη, ενώ την Άνοιξη (από Φεβρουάριο έως Μάιο 2021) οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνδράμουν στο ερευνητικό θέμα οικολογίες (Everything Equally Evolved), με συντονιστή τον συγγραφέα και καλλιτέχνη James Bridle.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, με ή χωρίς ακαδημαϊκούς τίτλους, που ζουν στην Ελλάδα ή οπουδήποτε στον κόσμο –αλλά που να μπορούν να βρίσκονται στην Αθήνα στο χρονικό διάστημα του προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι σε θέση να επιδείξουν εκτενή ενασχόληση στο πλαίσιο της πρακτικής τους με το ένα από τα δύο ερευνητικά θέματα που θα διερευνηθούν το 2020/21, να επιζητούν τη συλλογική έρευνα και συνύπαρξη με τους άλλους συμμετέχοντες χωρίς ιεραρχικές δομές και να επιθυμούν να εργαστούν σε ένα μη ομοιογενές συλλογικό περιβάλλον, που θα περιλαμβάνει ομάδες επαγγελματιών από διαφορετικούς κλάδους και πρακτικές. Κάθε συμμετέχων θα λάβει ερευνητική αμοιβή ύψους 2.500 ευρώ.

Η δομή του κάθε προτεινόμενου ερευνητικού θέματος για το Φθινόπωρο του 2020 και την Άνοιξη του 2021 θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα επιλεγούν για καθένα από τα δύο Movements που συγκροτούν κάθε κύκλο.

Κάθε Movement (δύο ανά περίοδο) θα αποτελείται από πέντε (5) έως έξι (6) συμμετέχοντες, οι οποίοι θα εμπλακούν σε μια εντατική περίοδο συλλογικής μελέτης και διερεύνησης διάρκειας έξι (6) εβδομάδων. Ο καθένας καλείται να φέρει το δικό του «εργαλείο», υπό τη μορφή της τρέχουσας πρακτικής του και της έρευνας που προτείνει, η οποία θα πρέπει να ασχολείται σαφώς με μια από τις προτεινόμενες ερευνητικές θεματικές, με επείγοντα και οργανικό τρόπο.

Η γλώσσα εργασίας των ερευνητικών ομάδων και για τις δύο περιόδους είναι τα αγγλικά.

Στο πλαίσιο του ανοιχτού καλέσματος συμμετοχής για το 2020/21, το Onassis AiR συνεργάζεται με άλλα ιδρύματα, με δύο διαφορετικούς τρόπους:

  1. Με το Onassis USA, υπό τη διεύθυνση του Vallejo Gantner, καθώς οι δύο ομάδες συμμετεχόντων που θα επιλεγούν, θα είναι σε διάλογο με την επιμελητική ομάδα του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, με την προοπτική μιας πιθανής αλληλεπίδρασης και συμμετοχής στις διοργανώσεις στις ΗΠΑ το 2021 ή/και το 2022.
  2. Με το LMCC (Lower Manhattan Cultural Council) που παρέχει υπηρεσίες, δημιουργεί δίκτυα και προσφέρει χώρο στους καλλιτέχνες και στην κοινότητα από το 1973, με προγράμματα καλλιτεχνικής φιλοξενίας, επιχορηγήσεις καλλιτεχνών, ευκαιρίες παρουσίασης καλλιτεχνικών έργων. Πέρα από τους πέντε (5) συμμετέχοντες που θα επιλεγούν για κάθε Movement μέσω του ανοιχτού καλέσματος συμμετοχής, θα προσκληθούν δύο (2) επιλεγμένοι καλλιτέχνες από το δίκτυο του LMCC, σε συνεργασία με την ομάδα του LMCC, οι οποίοι θα συμμετέχουν στα δύο (2) Movements του Φθινοπώρου του 2020, ένας (1) σε κάθε ομάδα.

Η επιλογή για το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής της περιόδου 2020/21 θα γίνει σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο επιλογής θα γίνει από τους τωρινούς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα του Onassis AiR για το 2019/20, οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση στο όνομα, το φύλο, την ηλικία, το βιογραφικό σημείωμα, τα δικαιολογητικά έγγραφα ή σε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία του αιτούντος, αλλά μόνο σε μια ερώτηση που συνδέει την ερευνητική θεματική με την πρακτική του. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου επιλογής, όλες οι αιτήσεις που θα έχουν περάσει από το πρώτο στάδιο θα ελεγχθούν λεπτομερώς από τους δύο συντονιστές των ερευνητικών θεμάτων για το Φθινόπωρο του 2020 & την Άνοιξη του 2021, την Υπατία Βουρλούμη και τον James Bridle, καθώς και από την ομάδα του Onassis AiR (Ash Bulayev, Νεφέλη Μυρωδιά και Μυρτώ Κατσιμίχα). Αφού ολοκληρωθεί το δεύτερο στάδιο επιλογής, θα προγραμματιστούν συνεντεύξεις με κάθε υποψήφιο που θα έχει περάσει το δεύτερο στάδιο. Μετά τις συνεντεύξεις θα γίνει η τελική επιλογή και όσοι συμμετέχοντες επιλεγούν, θα πληροφορηθούν σε ποιο Movement θα συμμετάσχουν, είτε το Φθινόπωρο του 2020, είτε την Άνοιξη του 2021.

Φθινόπωρο 2020: IDENTITIES ANNIHILATED

Movement I: 14 Σεπτεμβρίου – 25 Οκτωβρίου 2020

Movement II: 2 Νοεμβρίου – 13 Δεκεμβρίου 2020

Άνοιξη 2021: EVERYTHING EQUALLY EVOLVED

Movement III: 17 Φεβρουαρίου – 31 Μαρτίου 2021

Movement IV: 7 Απριλίου – 19 Μαΐου 2021

Σχετικά με το Onassis AiR

Το Onassis AiR είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο πυλώνων του Ιδρύματος, του Onassis Culture & του Onassis Education. Με αποστολή του την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων στα αγαθά της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει διαχρονικά την εκπαίδευση, με 7.000 υποτροφίες για διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε διάφορα ερευνητικά πεδία, επενδύοντας σε κάθε άνθρωπο που σκέφτεται με περιέργεια. Ταυτόχρονα, πάνω από 1.000 καλλιτέχνες που απελευθερώνουν τις δυνάμεις τους έχουν ήδη τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση λαμβάνοντας υποτροφία. Επίσης, 60 και πλέον παραγωγές της Στέγης ταξιδεύουν στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, στην καλύτερη εκδοχή της. Ένα ανήσυχο Ίδρυμα, που στηρίζει τις ανάγκες των καλλιτεχνών στο επόμενο επίπεδο, παρουσιάζει το πρόγραμμα Onassis AiR (Artists-in-Residence).

Το Onassis AiR σχεδιάστηκε και λειτουργεί από τον διευθυντή του Onassis AiR, Ash Bulayev, και τη δημιουργική παραγωγό/δραματουργό του Προγράμματος, Νεφέλη Μυρωδιά.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις βασικές αρχές και τη δεοντολογία του Onassis AiR εδώ: https://www.onassis.org/initiatives/onassis-future/residencies/onassis-air/dna

Onassis AiR

Φρυνίχου 16Α

air@onassis.org

https://www.onassis.org/el/initiatives/onassis-future/residencies/onassis-air

Για όσο διάστημα παραμένει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα του καλέσματος συμμετοχής, εάν έχετε απορίες για την αίτηση ή για οτιδήποτε άλλο σχετικά με τη φύση του προγράμματος, μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email στο air@onassis.org, έως και τις 24 Απριλίου 2020, 17:00 ώρα Ανατολικής Ευρώπης (GMT +3).

Όλοι οι υποψήφιοι θα ειδοποιηθούν μέσω email για την έκβαση της αίτησής τους, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020.

Ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο για να μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική φόρμα της αίτησης

https://www.onassis.org/el/open-calls/onassis-air-2020-21-school-infinite-rehearsals

Μοιράσου το άρθρο: