Τι μπορούμε να κάνουμε όταν μας έχει περισσέψει ένα φαγητό και πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε; Ένα αγαπημένο φαγητό της ελληνικής οικογένειας είναι το μπριάμ, το οποίο, όμως, τα παιδιά πολλές φορές δεν το τρώνε. Ο σεφ Κωνσταντίνος Κωβαίος μάς δίνει μια έξυπνη και εύκολη συνταγή, για μια νόστιμη μακαρονάδα με τα υλικά του μπριάμ. Πένες με λαχανικά φούρνου και τριμμένη φέτα, σ’ έναν συνδυασμό που δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί.

Υλικά

Για το μπριάμ

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε κύβους
  • 2 κολοκύθια κομμένα σε κύβους
  • 2 πιπεριές (πράσινη-κόκκινη) κομμένες σε λωρίδες ή κύβους
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 6 μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
  • 1 καρότο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 2 ντομάτες φρέσκιες τριμμένες ή έτοιμο ντοματάκι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγα φύλλα φρέσκο βασιλικό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγη ρίγανη
  • αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
  • 200 ml ζωμό λαχανικών

Για τις πένες

  • 500 γρ. πέννες βρασμένες al dente
  • 150 γρ. φέτα τριμμένη ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας
  • φρέσκια ρίγανη
  • αλάτι πιπέρι κατά προτίμηση
  • λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί, μαζί με τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο και τον ζωμό.
  • Ανακατεύουμε καλά και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 35’, προσέχοντας να είναι ψημένα και να έχουν πάρει όμορφο χρώμα.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν και παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά μας, τα κρυώνουμε και τα λαδώνουμε ελαφρώς.
  • Σε μια μεγάλη ανοικτή κατσαρόλα ανακατεύουμε τα λαχανικά με τις πένες και δίνουμε μια βράση, προσέχοντας να έχουν υγρά, δοκιμάζοντας τη γεύση και διορθώνοντας με αλάτι και πιπέρι.
  • Σερβίρουμε τα ζυμαρικά, προσθέτοντας τη φέτα, λίγο ελαιόλαδο και φύλλα φρέσκιας ρίγανης.

 

Tip 

  • Αν μας έχει περισσέψει μπριάμ από μια άλλη φορά, αφαιρούμε τις πατάτες και προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε και έξτρα σάλτσα ντομάτας αν το θέλουμε πιο πλούσιο και ζουμερό.
  • Μπορούμε να το κάνουμε και στον φούρνο, ανακατεύοντας τις πένες με τα λαχανικά, ρίχνουμε τη φέτα και γκρατινάρουμε σε ζεστό φούρνο για λίγα λεπτά.

 


  • Ο Κωνσταντίνος Κωβαίος είναι executive chef σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, ενώ παράλληλα συνταγογραφεί για περιοδικά μαγειρικής και ιστότοπους. Απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, με πληθώρα σεμιναρίων στη γαστρονομία και στην υγιεινή τροφίμων, είναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Acropolis”.

Μοιράσου το άρθρο: