Μια νόστιμη και υγιεινή συνταγή για πένες με κρέμα αβοκάντο και ψητά ντοματίνια, ιδανική για όσους νηστεύουν αλλά και για χορτοφαγική διατροφή, με μια μικρή παραλλαγή, ετοιμάζει για τη «Ραδιοτηλεόραση» ο σεφ Κωνσταντίνος Κωβαίος.

Υλικά

  • 500 γραμμ. πένες βρασμένες αλ ντέντε
  • 1 αβοκάντο ώριμο
  • 15 ντοματίνια “βελανίδια” κομμένα στη μέση
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 λάιμ (χυμό και ξύσμα)
  • 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κλωνάρια θυμάρι
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 250 ml ζωμό λαχανικών
  • αλάτι και πιπέρι
  • λίγο μπούκοβο ή 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

  • Σε ένα ταψάκι ψήνουμε τα ντοματίνια, ραντίζοντάς τα με λίγο ελαιόλαδο, λίγο φρέσκο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι για 10’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 130 βαθμούς. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες τους, σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε, τα κρυώνουμε και λαδώνουμε ελαφρά.
  • Σε μια ανοικτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το μπούκοβο για 4-5΄ σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό και αφήνουμε να βράσει, ενώ παράλληλα καθαρίζουμε το αβοκάντο και το χτυπάμε σε μούλτι, μαζί με το γιαούρτι, τον χυμό του λάιμ, αλάτι και πιπέρι. Αν βγει πολύ πηχτό, αραιώνουμε με λίγο ζωμό.
  • Στον ζωμό που βράζει, προσθέτουμε τις πέννες, αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κρέμα αβοκάντο. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά να βράσει απαλά για 2-3΄.
  • Όταν έχουμε μια δεμένη σάλτσα, αφαιρούμε από τη φωτιά, προθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τον μαϊντανό και δένουμε με την παρμεζάνα ανακατεύοντας πολύ καλά.
  • Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ξύσμα από το λάιμ, τα ψητά ντοματίνια κι, αν θέλουμε, έξτρα παρμεζάνα.

Tips

  • Αν θέλουμε η συνταγή να είναι αυστηρά χορτοφαγική, δεν χρησιμοποιούμε καθόλου γιαούρτι και κάνουμε την κρέμα αβοκάντο με φυτική κρέμα. Επίσης αντικαθιστούμε την παρμεζάνα με κάποιο φυτικό τυρί.

  • Ο Κωνσταντίνος Κωβαίος είναι executive chef σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, ενώ παράλληλα συνταγογραφεί για περιοδικά μαγειρικής και ιστότοπους. Απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, με πληθώρα σεμιναρίων στη γαστρονομία και στην υγιεινή τροφίμων, είναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Acropolis”.

Μοιράσου το άρθρο: