Το Μουσείο Κοτσανά έχει ετοιμάσει για τον Δεκέμβριο ένα ανανεωμένο πρόγραμμα με πρωτότυπα εκπαιδευτικά και βιωματικά εργαστήρια, για να γεμίσει δημιουργικά τις Κυριακές των μικρών και των μεγάλων του φίλων. Η ομάδα των μουσειοπαιδαγωγών του Μουσείου εμπνεύστηκε από την αγαπημένη γιορτή των παιδιών, τα Χριστούγεννα. 

«Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας: από το «κοµπιουτεράκι» της Σαλαµίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων»

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, µία ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθµών οποιουδήποτε πλήθους και µεγέθους µε το «Ηρωδιανό» σύστηµα αρίθµησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσµατος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης µεταξύ τους. Οι μικροί φίλοι έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν ένα λειτουργικό τµήµα του Μηχανισµού των Αντικυθήρων από µέταλλο και πλεξιγκλάς.

Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός ελληνικός (ακροφωνικός) άβακας

Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίων: Κυριακή 15/12/2019

Διάρκεια εργαστηρίου: 60’

Ώρα διεξαγωγής: 10:30

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός)

 

«Αήρ και ύδωρ»: από το πρώτο «σιντριβάνι» µέχρι τον πρώτο «συναγερµό» της Ιστορίας

Οι µαθητές μπορούν µέσα από την πρακτική εφαρµογή συγκεκριµένων εφευρέσεων, όπως του πρώτου ηχητικού συναγερµού, της αυτόµατης κρήνης, της κούπας του Πυθαγόρα, της αιολόσφαιρας του Ήρωνος, να κατανοήσουν πλήρως τη λειτουργία τους αλλά και την εφαρµογή της επιστήµης της Φυσικής.

Στόχος της δράσης είναι οι µαθητές να γνωρίσουν πώς οι Αρχαίοι Έλληνες αξιοποίησαν στοιχεία της φύσης, όπως το νερό και ο αέρας, για τη λειτουργία των εφευρέσεών τους.

Δώρο: Ένα αντίγραφο αρχαιοελληνικού νομίσματος

Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίων: Κυριακή 22/12/2019

Διάρκεια εργαστηρίου: 60’

Ώρα διεξαγωγής: 10:30

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός)

 

Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι

Tηλ: 211 4110044

kotsanas.com

Μοιράσου το άρθρο: