Μια εντελώς ανατρεπτική ανάγνωση της ιστορίας της Σαλώμης προτείνει στους φίλους του θεάτρου η διεθνούς φήμης σκηνοθέτις Yaël Farber (Γιαέλ Φάρμπερ), η οποία σκιαγραφεί με τον δικό της τρόπο, στην ομότιτλη παράσταση που ανεβαίνει στο Olivier Theatre του Λονδίνου, το πορτρέτο της μυστηριώδους βιβλικής ηρωίδας αντλώντας έμπνευση από ποικίλες πηγές.

Το αποτέλεσμα είναι μια εντυπωσιακή νέα παραγωγή, την οποία το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την Πέμπτη 29 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής (σε μαγνητοσκόπηση), στο πλαίσιο των μεταδόσεων National Theatre Live.  

SALOME by Farber ; Directed by Yael Farber ; Designed by Susan Hilferty ; at The National Theatre, London, UK ; 6 April 2017 ; Credit : Johan Persson

Στη θεατρική εκδοχή της για τη Σαλώμη, η Νοτιοαφρικανή καλλιτέχνις, που έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια για τη δουλειά της στην παράσταση Les Blancs, δίνει διττή διάσταση στην προσωπικότητά της παράξενης αυτής ηρωίδας, δημιουργώντας αφενός την Αποκαλούμενη Σαλώμη και αφετέρου την Ακατονόμαστη Γυναίκα. Η πρώτη όψη του χαρακτήρα παραπέμπει στη νεότερη Σαλώμη, που ζει στην υπό ρωμαϊκή κατοχή Ιουδαία. Αυτή η Αποκαλούμενη Σαλώμη είναι ταυτόχρονα θύμα του αδηφάγου θετού πατέρα της Ηρώδη, αλλά και φορέας μιας ριζοσπαστικής αλλαγής: επιζητεί τον θάνατο του προφήτη Γιοχάνααν (Ιωάννη Βαπτιστή) γιατί μόνον έτσι μπορεί να πυροδοτηθεί η επανάσταση. Τον ρόλο ερμηνεύει η Isabella Nefar [Ιζαμπέλα Νεφάρ]. Η δεύτερη διάσταση (Ακατονόμαστη Γυναίκα) αποτελεί την ενσάρκωση της ηλικιωμένης Σαλώμης, μιας γυναίκας δίχως φωνή που δεν κατονομάζεται ποτέ στα Ευαγγέλια, την οποία υποδύεται στη σκηνή του Olivier Theatre η Olwen Fouéré [Όλουεν Φουέρε]. Το θεατρικό τοπίο συμπληρώνεται φωνητικά από την Ισραηλινή τραγουδίστρια Yasmin Levy [Γιασμίν Λεβί] –ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα– και από τη Σύρια σοπράνο Lubana al Quntar [Λουμπάνα αλ Κιντάρ].

SALOME by Farber ; Directed by Yael Farber ; Designed by Susan Hilferty ; at The National Theatre, London, UK ; 6 April 2017 ; Credit : Johan Persson

Η προβολή συνοδεύεται από αγγλικούς υπότιτλους. Το έργο περιέχει σκηνές γυμνού, ενώ γίνεται αναφορά και περιγραφή εικόνων σεξουαλικής βίας. 

Το θεατρικό έργο «Salomé» είναι μια ακόμη παραγωγή της φετινής σειράς μεταδόσεων Νational Theatre Live, τις οποίες προσφέρει στο κοινό της Αθήνας το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council διασυνδέοντάς το με το θεατρικό κέντρο της Ευρώπης.

«Salomé»

Σαλώμη. Η ιστορία έχει ήδη ειπωθεί, ποτέ όμως με τέτοιον τρόπο. Ένας κατεχόμενος λαός στην έρημο. Ένας πρωτόγονος ριζοσπάστης σε απεργία πείνας. Ένα κορίτσι που με τον μυστηριώδη χορό του θα αλλάξει την πορεία του κόσμου. Αυτή η φορτισμένη επαναφήγηση ανατρέπει την περιβόητη βιβλική ιστορία τοποθετώντας το κορίτσι που αποκαλούμε Σαλώμη στην καρδιά μιας επανάστασης.

SALOME by Farber ; Directed by Yael Farber ; Designed by Susan Hilferty ; at The National Theatre, London, UK ; 6 April 2017 ; Credit : Johan Persson

NT LIVE – «Salomé» («Σαλώμη»)

Συνολική διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Η παράσταση περιέχει σκηνές γυμνού, ενώ γίνεται αναφορά και περιγραφή σκηνών σεξουαλικής βίας

Διανομή

Καϊάφας Philip Arditti

Ηρώδης Paul Chahidi

Γιοχάνααν (Ιωάννης ο Βαπτιστής) Ramzi Choukair

Γκιόρα Uriel Emil

ΑκατονόμαστηΓυναίκα Olwen Fouéré

Πιλάτος Lloyd Hutchinson

Σίμων, γιος του Γκιόρα Shahar Isaac

Αβαδδών Aidan Kelly

Τραγουδίστρια Yasmin Levy

Γεσούα Theo TJ Lowe

Η αποκαλούμενη Σαλώμη Isabella Nefar

Άννας Raad Rawi

Τραγουδίστρια Lubana al Quntar

Αντικαταστάτες: Andrew Lewis (Πιλάτος, Ηρώδης, Άννας, Αβαδδών), Anna Lindup (Ακατονόμαστη), Roseanna Frascona  (Η Αποκαλούμενη Σαλώμη).

 salome8

Συντελεστές

Σκηνοθεσία Yaël Farber

Σκηνικά-κοστούμια Susan Hilferty

Σχεδιασμός φωτισμών Tim Lutkin

Μουσική & ήχος Adam Cork

Kινησιολογία Ami Shulman

Σκηνοθεσία πάλης Kate Waters

Δραματουργία Drew Lichtenberg

Τιμές εισιτηρίων

15 € και 8 € (φοιτητικά)

Πληροφορίες: Τηλ.: 210 72.82.333

 

Μοιράσου το άρθρο: