Το ντοκιμαντέρ «Στα βήματα του Μπρους Τσάτουιν» (Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin), που θα παρακολουθήσετε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, στην ΕΡΤ2, την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:30, αποτελεί το πορτρέτο ενός από τους πιο χαρισματικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, αποκαλύπτοντας παράλληλα την προσωπική ματιά και τις εμμονές ενός από τους μεγαλύτερους οραματιστές σκηνοθέτες του κόσμου: του Βέρνερ Χέρτζογκ.

Όταν ο θρυλικός συγγραφέας και τυχοδιώκτης Μπρους Τσάτουιν (1940-1989) ήταν στα πρόθυρα του θανάτου από AIDS, κάλεσε τον Γερμανό σκηνοθέτη και φίλο του Bέρνερ Χέρτζογκ, ζητώντας να δει την πρόσφατη ταινία του σχετικά με τις φυλές της Σαχάρας.

Bέρνερ Χέρτζογκ, Μπρους Τσάτουιν

Σε αντάλλαγμα, ως δώρο αποχαιρετισμού, ο Τσάτουιν έδωσε στον Χέρτζογκ το σακίδιο που κουβαλούσε στα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο.

Τριάντα χρόνια αργότερα, με εκείνο το σακίδιο, ο Χέρτζογκ ξεκινάει το ταξίδι του, εμπνευσμένο από το κοινό πάθος τους για τη νομαδική ζωή. Στην πορεία, ο Χέρτζογκ ανακαλύπτει ιστορίες για χαμένες φυλές, περιπλανώμενους ανθρώπους και ονειροπόλους.

Ταξιδεύει στη Νότια Αμερική, όπου ο Τσάτουιν έγραψε το έργο του «In Patagonia», το βιβλίο που τον μεταμόρφωσε χαρίζοντάς του μια ξεχωριστή λογοτεχνική αίσθηση με τις αινιγματικές ιστορίες δεινοσαύρων, μύθων και ταξιδιών μέχρι το τέλος του κόσμου.

Στην Αυστραλία, όπου συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι δυο τους, ο Χέρτζογκ ερευνά την ιερή δύναμη των παραδόσεων της φυλής των Αβορίγινων, που ενέπνευσε το πιο διάσημο βιβλίο του Τσάτουιν με τίτλο «The Songlines».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο όμορφο τοπίο των ουαλικών συνόρων, ανακαλύπτει τον τόπο που ο Τσάτουιν ονομάζει «σπίτι».

Mε το αξεπέραστο ύφος του Χέρτζογκ, γεμάτο από αξιοσημείωτους χαρακτήρες και σπουδαίες συναντήσεις, η ταινία διερευνά το δημιουργικό και προσωπικό όραμα που μοιράστηκαν με τον Τσάτουιν: το πάθος για τη δύναμη της αφήγησης και την επιθυμία να βιώσουν ανθρώπινες εμπειρίες ανάμεσα σε κοινότητες και φυλές που τείνουν να εξαφανιστούν.

DOC ON ΕΡΤ

Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Αγγλίας-Γερμανίας 2019

Σκηνοθεσία-σενάριο: Βέρνερ Χέρτζογκ

Διάρκεια: 90΄

 

Μοιράσου το άρθρο: