Στη μυστηριακή, αλλά και κοσμοπολίτικη, Πάτμο μάς ξεναγεί το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 «Η ζωή αλλιώς», με την Ίνα Ταράντου, το Σάββατο 2 Μαΐου, στις 16:50.

«Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα».

Ό,τι και να έχεις διαβάσει ή ακούσει για την Πάτμο, είναι λίγο. Ιερό νησί, μυστηριακό, κοσμοπολίτικο, πόλος έλξης διανοούμενων, καλλιτεχνών και επώνυμων, νησί με αύρα ξεχωριστή. Ισχύουν όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα. Το διαπιστώσαμε καθώς περπατήσαμε στα στενά σοκάκια της Χώρας, καθώς σηκώσαμε τα μάτια ψηλά και είδαμε το Καστρομονάστηρο, όταν μπήκαμε σιωπηλοί στο σπήλαιο όπου έγραψε ο Ιωάννης την Αποκάλυψη και ακούσαμε ψαλμωδίες από τους μαθητές της Πατμιάδας Σχολής.

Η μαγεία της Πάτμου υπάρχει και είναι εκεί για κάθε έναν από εμάς. Στην περιήγησή μας συναντήσαμε τον Θοδωρή σε ώρα εργασίας. Είναι συντηρητής έργων Τέχνης και ανέλαβε να μας δείξει τα υπέροχα καπετανόσπιτα, τα ασβεστωμένα αρχοντικά, τα καλντερίμια και τους χαρακτηριστικούς κατοίκους της Χώρας. Μπήκαμε στο επιβλητικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που θυμίζει βυζαντινό κάστρο, αλλά και στο μουσείο και τη βιβλιοθήκη της Μονής με τα σπάνια κειμήλια. Στον κήπο της Ζωοδόχου Πηγής, αυτού του πολύ όμορφου, νοικοκυρεμένου γυναικείου μοναστηριού, συναντήσαμε τη μοναχή Γλυκερία, που από Γερμανίδα τουρίστρια στο νησί πριν από 30 χρόνια, βρήκε τον εαυτό της στην ορθόδοξη πίστη και της αφιερώθηκε.

Η Πάτμος όσο τη γνωρίζεις, σε βάζει στους ρυθμούς της, σε παρασύρει σε μια ζωή αλλιώς. Δεν είναι μόνο το νησί της Αποκάλυψης, είναι ένα νησί αποκαλυπτικό.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Μοιράσου το άρθρο: