Στο Αιτωλικό, τη μικρή Βενετία, όπως αποκαλείται, μας ξεναγεί η σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2, «Από πέτρα και χρόνο», με τον Λευτέρη Ελευθεριάδη, την Πέμπτη 23 Απριλίου, στις 20:00.

Η μικρή πόλη του Αιτωλικού είναι δημοτική ενότητα του Μεσολογγίου και είναι αναπτυγμένη σ’ ένα νησάκι στο μέσον της Λιμνοθάλασσας.

Το νησί μεγάλωσε την έκτασή του με συνεχείς επιχωματώσεις και συνδέεται δυτικά και ανατολικά με τη στεριά με ωραία παραδοσιακά τοξωτά γεφύρια.

Γύρω η Λιμνοθάλασσα ένας τεράστιος ψαρότοπος και βιότοπος, χαρίζει ευημερία στους κατοίκους.

Εικόνες με ζωηρά χρώματα, τα ψαροπούλια που έρχονται κατά σμήνη και οι ψαρόβαρκες, γαΐτες όπως τις ονομάζουν οι ντόπιοι, που γλιστρούν ανάλαφρα πάνω στα νερά.

Ένας τόπος που προίκισε πλούσια η φύση αλλά και η Ιστορία. Ιδιαίτερα την περίοδο της μεγάλης πολιορκίας του Μεσολογγίου.

«Από πέτρα και χρόνο»

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2020

Τα νέα ημίωρα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «επισκέπτονται» περιοχές κι ανθρώπους σε μέρη επιλεγμένα, με ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτιστικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά.

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ εισχωρεί στη βαθύτερη, πιο αθέατη ατμόσφαιρα των τόπων, όπου ο χρόνος και η πέτρα, σε μια αιώνια παράλληλη πορεία, άφησαν βαθιά ίχνη πολιτισμού και Ιστορίας. Όλα τα επεισόδια της σειράς έχουν μια ποιητική αύρα και προσφέρονται και για δεύτερη ουσιαστικότερη ανάγνωση. Κάθε τόπος έχει τη δική του ατμόσφαιρα, που αποκαλύπτεται με γνώση και προσπάθεια, ανιχνεύοντας τη βαθύτερη ποιητική του ουσία.

Αυτή η ευεργετική ανάσα που μας δίνει η ύπαιθρος, το βουνό, ο ανοιχτός ορίζοντας, ένα ακρωτήρι, μια θάλασσα, ένας παλιός πέτρινος οικισμός, ένας ορεινός κυματισμός, σου δίνουν την αίσθηση της ζωοφόρου φυγής στην ελευθερία και συνειδητοποιείς ότι ο άνθρωπος είναι γήινο ον κι έχει ανάγκη να ζει στο αυθεντικό φυσικό του περιβάλλον και όχι στριμωγμένος και στοιβαγμένος σε ατελείωτες στρώσεις τσιμέντου.

Κείμενα-παρουσίαση: Λευτέρης Ελευθεριάδης

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ηλίας Ιωσηφίδης

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης

Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης

Μοιράσου το άρθρο: