Στον επιβλητικό Ορχομενό μάς ταξιδεύει η σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 «Από πέτρα και χρόνο», με τον Λευτέρη Ελευθεριάδη, την Πέμπτη 11 Ιουνίου, στις 20:00.

Ο πολύχρυσος Ορχομενός, όπως λεγόταν στην αρχαιότητα. Ενδιαφέρον προκαλούν ο θησαυρός του Μινύα, το αρχαίο Θέατρο, η Παναγία της Σκριπούς και οι πηγές των Χαρίτων.

Τόπος παλιός όσο και ο χρόνος, πολύτιμος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ο απέραντος κάμπος της Κωπαΐδας, όπως και παλιά έτσι και σήμερα, χαρίζει την ευημερία στην περιοχή.

Όμορφος τόπος με σπουδαία ιστορική διαχρονία και με κομβικά γεγονότα παλαιών καιρών.

Ο Στράβων αναφέρει για τον Ορχομενό ότι ήταν από τα πλουσιότερα κέντρα του ηρωικού παρελθόντος, του οποίου ο πλούτος ήταν παροιμιώδης και οφειλόταν στην καλλιέργεια της αποστραγγισμένης λίμνης.

«Από πέτρα και χρόνο»

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2020

Τα νέα ημίωρα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «επισκέπτονται» περιοχές κι ανθρώπους σε μέρη επιλεγμένα, με ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτιστικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά.

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ εισχωρεί στη βαθύτερη, πιο αθέατη ατμόσφαιρα των τόπων, όπου ο χρόνος και η πέτρα, σε μια αιώνια παράλληλη πορεία, άφησαν βαθιά ίχνη πολιτισμού και Ιστορίας. Όλα τα επεισόδια της σειράς έχουν μια ποιητική αύρα και προσφέρονται και για δεύτερη ουσιαστικότερη ανάγνωση. Κάθε τόπος έχει τη δική του ατμόσφαιρα, που αποκαλύπτεται με γνώση και προσπάθεια, ανιχνεύοντας τη βαθύτερη ποιητική του ουσία.

Αυτή η ευεργετική ανάσα που μας δίνει η ύπαιθρος, το βουνό, ο ανοιχτός ορίζοντας, ένα ακρωτήρι, μια θάλασσα, ένας παλιός πέτρινος οικισμός, ένας ορεινός κυματισμός, σου δίνουν την αίσθηση της ζωοφόρου φυγής στην ελευθερία και συνειδητοποιείς ότι ο άνθρωπος είναι γήινο ον κι έχει ανάγκη να ζει στο αυθεντικό φυσικό του περιβάλλον και όχι στριμωγμένος και στοιβαγμένος σε ατελείωτες στρώσεις τσιμέντου.

Κείμενα-παρουσίαση: Λευτέρης Ελευθεριάδης

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ηλίας Ιωσηφίδης

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης

Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης

Μοιράσου το άρθρο: