Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ερμηνεύει έργα των Λ. β. Μπετόβεν και Β. Α. Μότσαρτ, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019, στις 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης».

 

Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα εξής έργα:

Λ. Β. Μπετόβεν: 5ο Κοντσέρτο για πιάνο, σε μι ύφεση μείζονα, έργο 73

Β. Α. Μότσαρτ: Συμφωνία αρ. 40, σε σολ ελάσσονα, K 550

Σολίστ: Simon Ghraichy

Μουσική διεύθυνση: Διονύσης Δερβής-Μπουρνιάς

Ώρα έναρξης: 20:30


Simon Ghraichy

Ο Γάλλος πιανίστας Simon Ghraichy είναι μεξικανικής και λιβανέζικης καταγωγής. Χάρη στο ταπεραμέντο του και στην προσωπικότητά του, η μέση ηλικία των θεατών του πέφτει δραστικά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναυλιών του.

Έχει φοιτήσει στο Conservatoire National Supérieur de Musique στο Παρίσι, δίπλα  στους Michel  Béroff  και Daria Hovora, και στην Ακαδημία «Sibelius» δίπλα στην Tuija Hakkila. Έχει δώσει συναυλίες στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, στο Kennedy Center στην Ουάσιγκτον, στο Θέατρο Champs-Elysées στο Παρίσι, στη Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών, στο Gran Teatro Nacional στη Λίμα και σε πολλές άλλες χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Νορβηγία, Αυστραλία, Μεξικό, Κούβα, Βραζιλία, Αίγυπτος κ.ά.

Έχει υπογράψει αποκλειστικό συμβόλαιο με την Deutsche Grammophon. Το τελευταίο του άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 4 Μαρτίου 2017. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τη σονάτα Liszt σε σι ελάσσονα και την Kreisleriana του Schumann, καθώς και ένα άλμπουμ-αφιέρωμα σε μεταγραφές και  παραφράσεις του Λιστ.

 

Διονύσης Δερβής-Μπουρνιάς

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μετά το γυμνάσιο εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Το 1993-1994 παρακολούθησε τις πρόβες και συμβουλές του sir Simon Rattle στο Birmingham. Ο Georg Solti τον συστήνει στην Orchestre de Paris, όπου γίνεται βοηθός του Semyon Bychkov (1996-99). Στο ιταλικό ντεμπούτο του η Repubblica μιλά για μια νέα ελπίδα της διεύθυνσης ορχήστρας (I Solisti Fiorentini, Φλωρεντία 1996). Έχει εκπροσωπήσει τη Γαλλία στην εξηκοστή επέτειο της UNESCO, διευθύνοντας παγκόσμιες πρώτες έργων των Yann Robin και Nicolas Bacri. Άλλες πρώτες εκτελέσεις περιλαμβάνουν έργα των Thierry Pecou, René Maillard (Royal Philharmonic Orchestra), Philip Glass (Orchestre de Bretagne). Έχει συνεργαστεί με τους Nicolas Dautricourt, Simone Dinnerstein,  Brigitte Engerer, Beatrice Uria-Monzon, Thierry Pecou, Kati Debretzeni. Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός του για την ιστορικά ενημερωμένη ερμηνεία, διηύθυνε την Orchestra of the Age of Enlightenment. Άρθρα του για την τέχνη αλλά και την ελληνική κρίση έχουν δημοσιευτεί στις Libération, HuffPost-Le Monde, Obs, όπως και στις αγγλικές και αμερικανικές εκδόσεις του HuffPost. Είναι η πρώτη φορά που διευθύνει στην Ελλάδα.
«Από τη στιγμή που ασχολείται με μουσική του παρελθόντος, ένας μουσικός δεν μπορεί να εργαστεί ανεξάρτητα από τον ιστορικό. Σε αντίθεση με τους μαέστρους που κινούν με ενθουσιασμό τα χέρια τους, ο Dervis-Bournias δουλεύει καταρχήν με το μυαλό του: αντί να ασχοληθεί με τα προσωπικά του συναισθήματα, διερευνά τις προθέσεις του συνθέτη σε σχέση με την αισθητική της εποχής του». Reinhard Goebel στο περιοδικό «La Terasse».


ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ
Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας 
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τιμές εισιτηρίων: 10, 8, 6 και 4 ευρώ για παιδιά, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και άτομα άνω των 65.

Προπώληση εισιτηρίων-πληροφορίες στο τηλέφωνο  210 7282333 και στο site του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών www.megaron.gr  

Μοιράσου το άρθρο: