Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Stephen Belber, «Tape», σε δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά και μετάφραση Εμμανουέλας Αλεξίουπαρουσιάζεται στο Θέατρο 104, κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Στο συναρπαστικό και ρεαλιστικό αυτό έργο, το οποίο έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές στο εξωτερικό, οι ήρωες έρχονται να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό από το παρελθόν τους, σε συνάρτηση με τον χρόνο που έχει περάσει και με το πόσο έχει αλλάξει ο καθένας τους.

Για την υπόθεση του έργου και τους χαρακτήρες του μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» ο ηθοποιός Δημήτρης Λιακόπουλος.

Δυο φίλοι από τα παλιά συναντιούνται μετά από χρόνια. Τι συμβαίνει όταν αρχίζουν να αναμοχλεύουν το παρελθόν;

Συναντιόμαστε σ’ ένα δωμάτιο ενός μοτέλ, με αφορμή ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ, και αρχίζουμε να αναπολούμε και να συζητάμε για την παλιά μας φιλία και τα χρόνια που έχουν περάσει από πάνω μας. Η αποστασιοποίηση από μια σχέση, είτε ερωτική είτε φιλική, σε κάνει να επανέρχεσαι σε αυτή με μια εντελώς καινούργια οπτική, η οποία μπορεί να σου αποκαλύψει πτυχές αυτής της σχέσης που δεν είχες αναλογιστεί. Οι δυο φίλοι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουν μοιραστεί αρκετά αλλά, καθώς φαίνεται, ο καθένας έχει σχηματίσει τη δική του εικόνα για τα γεγονότα. Το έχουν κάνει, όμως, γιατί τα βίωσαν πραγματικά διαφορετικά ή γιατί έχουν σκοπίμως διαστρεβλώσει τις αναμνήσεις τους; Μεταξύ τους αναπτύσσεται ένας καβγάς και τη λύση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει η Έιμι.

Έχει επηρεάσει ο χρόνος τη σχέση σας και τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα;

Ο χρόνος είναι από τους καταλυτικότερους παράγοντες που έχουν επηρεάσει τη μεταξύ μας σχέση. Έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς εξελιχθήκαμε και οι δυο στην πορεία και σχετίζεται με το ποιοι είμαστε τη στιγμή που συναντιόμαστε στο συγκεκριμένο μοτέλ. Είμαστε φίλοι, έχει αφιερώσει ο καθένας μας ένα κομμάτι του στον άλλο και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, αλλά ο χρόνος έχει επηρεάσει τη διαπροσωπική μας σχέση. Και σαφώς, έχει επηρεάσει το τρόπο που θα αντιδράσουμε σε αυτά που πρόκειται να συμβούν. Είναι αλλιώς να αντιδράς εν βρασμώ ψυχής. Και οι δυο μας είχαμε χρόνο να σκεφτούμε και να αναλύσουμε τα «εγκλήματά» μας. Οπότε αντιδρούμε αναλόγως.

Ποια είναι η θέση σας όταν εμφανίζεται η γυναίκα της υπόθεσης, η Έιμι;

Η Έιμι, ίσως, είναι ο μόνος χαρακτήρας, από τους τρεις μας, που έχει πιο δομημένη σκέψη. Η εμφάνισή της στη σκηνή σηματοδοτεί τη λύση του μυστηρίου, τη λύτρωση, αλλά το κάνει από τη δική της σκοπιά. Ίσως να έχουμε προσπαθήσει και οι δύο να προβάλουμε τα θέματά μας πάνω της, ενώ στην ουσία θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας. Έχουμε δράσει σαν σωτήρες απέναντί της χωρίς να ξέρουμε αν εκείνη βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση. Η εμφάνισή της, λοιπόν, έρχεται να τονίσει την ανισότητα, τόσο στη μεταξύ μας σχέση αλλά και στη σχέση μας με την Έιμι. Καθιστά ξεκάθαρο το γεγονός πως ο κάθε ένας από εμάς έχει δημιουργήσει μια πραγματικότητα που δεν είναι όμοια με εκείνη του άλλου και έχουμε πορευθεί με αυτή για καιρό. Είτε είναι σωστή είτε όχι, τώρα είναι η ώρα να τη διαλευκάνουμε.

Πιστεύετε ότι υπάρχει πραγματική φιλία μεταξύ ανδρών;

Η φιλία είναι μια ιδιαίτερη διαπροσωπική σχέση, η οποία δεν σχετίζεται με το φύλο. Ασφαλώς και υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών, το μόνο που χρειάζεται είναι να αποδεσμευτούμε από στερεότυπα και να είμαστε ανοικτοί. Για να μπορέσει μια φιλία να είναι υγιής, ανάμεσα σε οποιοδήποτε συνδυασμό, οφείλεις να είσαι εκεί 100%, με τον καλύτερό σου εαυτό, έτοιμος να τον μοιραστείς με κάποιον άλλο. Όπως όλα στη ζωή, τίποτα δεν κρατάει για πάντα, το ίδιο ισχύει και για την καθημερινότητα μιας φιλίας. Όμως τα πράγματα που μας ενώνουν θα υπάρχουν για πάντα, αυτό δεν αλλάζει.

Τι θα αλλάζατε στον εαυτό σας, δέκα χρόνια πριν, με τη σημερινή σας οπτική για τη ζωή;

Αν είχα τη δυνατότητα να αλλάξω πράγματα στον εαυτό μου 20 χρόνια πριν, θα άλλαζα τα πάντα! Τον εαυτό μου πριν από 10 χρόνια τον βλέπω με περισυλλογή και ξέρω πως ακόμα κι αν με τη σημερινή μου οπτική δεν είναι ιδανικός, είναι σίγουρα στον δρόμο προς την ολοκλήρωση. Έχει ξεκινήσει το ταξίδι. Θα άλλαζα, ίσως, κάποιες συμπεριφορές, που μπορεί να με τράβηξαν πίσω, αλλά στο τέλος της ημέρας αναγνωρίζω πως ακόμα και αυτά τα λάθη (με τη σημερινή μου οπτική) με έχουν οδηγήσει σε αυτό που είμαι σήμερα. Είμαι ευγνώμων για όλα αυτά, λοιπόν.

 

Συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Εμμανουέλα Αλεξίου

Σκηνοθεσία, Δραματουργική επιμέλεια: Θοδωρής Βουρνάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη

Σκηνικά-Κοστούμια: David Negrin

Σχεδιασμός φωτισμών: Θοδωρής Βουρνάς

Φωτογραφίες, Artwork: Γιώργος Γιαννίμπας

Φωτογραφίες παράστασης: Jason Konteos

Παραγωγός: Ανδροκλής Δεληολάνης

Βοηθός παραγωγής: Αντώνης Τρίκκης

Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης: Κωνσταντίνος Κάππας, Δημήτρης Λιακόπουλος, Εμμανουέλα Αλεξίου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο, Κυριακή στις 21.15

Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 14 ευρώ Μειωμένο: Φοιτητικό 10 ευρώ, Συνταξιούχων 12 ευρώ, Ατέλεια 5 ευρώ

Θέατρο 104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Τηλ.: 210 34 55 020

Μοιράσου το άρθρο: