Στο Χώρος Θέατρο φιλοξενείται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο της Σουηδής συγγραφέως Anna Maria Nygren «Θα πεθάνω αν πεθάνεις», σε μετάφραση Βασίλη Παπαγεωργίου και σκηνοθεσία Έλενας Πέγκα. Η παράσταση θίγει το ζήτημα σε τι κόσμο ζούμε και σε τι κόσμο μεγαλώνουν οι σημερινοί νέοι άνθρωποι, ενώ οι ρόλοι ενσαρκώνονται από μια ομάδα νέων ταλαντούχων ηθοποιών, τους Γιώργο Βουβάκη, Ορέστη Καρύδα, Κατερίνα Μισιχρόνη και Αλεξάνδρα Ταβουλάρη.

Λίγα λόγια για το έργο

Δύο κορίτσια και δύο αγόρια καταφεύγουν πίσω από ένα δημόσιο κτίριο και πειραματίζονται με τα όρια, τον κίνδυνο, τον έρωτα, τη βία, την παραβατικότητα.  Απόλυτα και ακραία συναισθήματα σε νεαρά σώματα και ψυχές επιδιώκουν σχέσεις  αγάπης και  φιλίας, σχέσεις συνύπαρξης, που εύκολα καταλήγουν επικίνδυνες και βίαιες, εύθραυστες και ασταθείς. Το έργο μιλά για το τι σημαίνει εγκατάλειψη, μη αποδοχή, άρνηση. Τα παιδιά που δεν είναι παιδιά, που δεν ξέρουν πώς να ζήσουν, που είναι αποκομμένα από τον κόσμο των ενηλίκων, μιμούνται πράξεις και λόγια ενός κόσμου σκοτεινού και κατεστραμμένου. Στον κόσμο τους όλα είναι αμφίσημα. Η αγάπη έχει την δύναμη να σώσει, αλλά και να καταστρέψει την ίδια στιγμή. Αυτά που τους προκαλούν πόνο είναι και αυτά που επιθυμούν γιατί είναι γεμάτα φόβο, αγριεμένα από την απουσία χαράς…

  • Ένα έργο για τους γονείς που θέλουν να γνωρίσουν, να κατανοήσουν τον κόσμο μέσα στον οποίο μεγαλώνουν οι νέοι.
  • Ένα έργο για νέους άνω των 18 χρονών που θέλουν να εξηγήσουν τι συμβαίνει μέσα τους και πέρα απ’ αυτούς.
  • Γιατί άραγε η κανονικότητα φλερτάρει με το ακραίο; Η αθωότητα  με την παραβατικότητα; Γιατί η ελευθερία χάνει τα όρια;
image-4
Έλενα Πέγκα

«Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η σύγχρονη δραματουργία, τι γράφουν οι συγγραφείς σήμερα σε κάθε χώρα, τι θέματα θίγουν και πώς. Το έργο της νεότατης Anna Maria Nygren (γεννημένη το 1990) ήρθε στα χέρια μου από τον Βασίλη Παπαγεωργίου, που είναι συγγραφέας και μεταφραστής και διδάσκει δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο Linnaeus της Σουηδίας. Ο Βασίλης είναι μεταφραστής και δικών μου έργων από τα ελληνικά στα σουηδικά, γνωρίζει τη γραφή μου, τη θεματική της, την αισθητική μου. Μου έστειλε το έργο «Θα πεθάνω αν πεθάνεις» λέγοντάς μου «νομίζω πως θα σου αρέσει, όταν το διάβασα αμέσως σε σκέφτηκα». Και είχε δίκιο. Μου άρεσε καταρχήν η φρεσκάδα του. Αλλά και οι προβληματισμοί που βγάζει στην επιφάνεια με πολύ απλό και αφαιρετικό λόγο. Πόσο ο κόσμος των παιδιών αντανακλά των κόσμο των ενηλίκων; Πόσο ο κόσμος των ενηλίκων αντανακλά των κόσμο των παιδιών; Είναι η αθωότητα αρετή; Τι είναι πλέον αθωότητα; Υπάρχει;» αναφέρει η σκηνοθέτις της παράστασης Έλενα Πέγκα.

«Η δουλειά με τους νέους ηθοποιούς μου είναι πολύ ιδιαίτερη. Και κοπιαστική. Είναι κοπιαστική γιατί η ενέργεια πρέπει να είναι ανεβασμένη και τα σώματα σε φόρμα και ανάλαφρα γιατί έτσι είναι τα σώματα των ανηλίκων. Με τους ηθοποιούς μου νιώθω σαν συνομήλικη και ψάχνω μαζί τους πώς θα βάλουμε το κοινό στην αίσθηση που έχουμε μέσα σε αυτό το έργο. Που είναι άγρια και έντονη και αστεία αλλά και σοβαρή…» συμπληρώνει.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σκηνικά-κοστούμια: Valentino Marengo

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μουσική Επιμέλεια: Ελενα Πέγκα

Πρωτότυπη Μουσική: Ορέστης Τάνης

Επιμέλεια Κίνησης: Ίρις Νικολάου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λήδα Μανουσάκη

Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Γιώργος Βουβάκης, Ορέστης Καρύδας, Κατερίνα Μισιχρόνη, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη.

INFO

Χώρος Θέατρο, Πραβίου 6 (Σπύρου Πάτση με Ορφέως ),Στάση Μετρό Κεραμεικός, 210-3426736

Έως 19 Φεβρουαρίου 2017

Ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 , Κυριακή στις 20:00

Τιμές Εισιτηρίων : 14€, 12€, 10€

Διάρκεια παράστασης: 80′

*H παράσταση θα φιλοξενηθεί και στο Θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη μόνο για 5 παραστάσεις ( 29 Μαρτίου 2017 – 2 Απριλίου 2017 )

Μοιράσου το άρθρο: