Το πιο δημοφιλές, οικείο και διαδεδομένο μουσικό όργανο, που συνοδεύει αιώνες τώρα τον άνθρωπο σε κάθε του λυρική έκφραση, η κιθάρα, τιμάται φέτος στο 5ο Tinos World Music Festival, που πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, 2-4 Ιουνίου, στη Χώρα της Τήνου.

Μία μέρα πριν από την έναρξη του φεστιβάλ, την Πέμπτη 1η Ιουνίου διεξάγεται, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, το Tinos World Music Festival: Pre-festival concert στη Στέγη, με τη συμμετοχή του Enver Izmaylov, του κουαρτέτου του Αντώνη Απέργη και των Γκαλστιάν Βαχάν και Λευτέρη Χαβουτσά.

armeniko 1_pΚλασική ή ακουστική, ηλεκτρική ή άταστη, με έξι, οχτώ ή και πάνω από δέκα χορδές, η κιθάρα είναι συνυφασμένη στην κοινή συνείδηση με τη δυτική μουσική, κλασική και σύγχρονη. Εδώ και μερικές δεκαετίες, όμως, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και σε παραδοσιακά, μη δυτικά μουσικά ιδιώματα του κόσμου. Αυτή την όχι τόσο διαδεδομένη πλευρά της κιθάρας θα αναδείξουν μέσα από διαφορετικούς μουσικούς δρόμους και προσεγγίσεις οι φετινοί καλεσμένοι του Tinos World Music Festival.

Ανάμεσά τους, ο διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένος σολίστ Enver Izmaylov από την Ουκρανία, που έχοντας αναπτύξει μια δική του τεχνική παιξίματος και αυτοσχεδιασμού αναδεικνύει την κιθάρα σε «πολυφωνικό» όργανο. Ο καταξιωμένος Αρμένιος σολίστ του ντουντούκ Γκαλστιάν Βαχάν, που μαζί με τον κιθαρίστα Λευτέρη Χαβουτσά παρουσιάζουν ένα αυθεντικό αλλά πρωτότυπο αφιέρωμα στην αρμένικη παραδοσιακή μουσική· και ο Αντώνης Απέργης (ηλεκτρική και άταστη κιθάρα), με το κουαρτέτο του, σε συνθέσεις που συγχωνεύουν ένα πλήθος λαϊκών μουσικών ιδιωμάτων, από την Ελλάδα μέχρι τον αραβικό κόσμο.

Συντελεστές

Α’ μέρος
Αντώνης Απέργης: ηλεκτρική και άταστη κιθάρα
Γιάννης Πουπούλης: κιθάρα
Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο
Άγγελος Πολυχρόνου: κρουστά

Β’ μέρος
Βαχάν Γκαλστιάν (Αρμενία): ντουντούκ
Λευτέρης Χαβουτσάς: κιθάρα
 
Γ’ μέρος
Enver Izmaylov (Ουκρανία): κιθάρα

Καλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ: Μάρθα Μαυροειδή
Διοργάνωση: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Τηλ.: 210 900 5 800

1 Ιουνίου 2017 | 21:00

Μικρή Σκηνή

Εισιτήρια

Κανονικό: 15 €

Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 12 €

Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 11 €

ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 € | Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Ομαδικές κρατήσεις στο Τ.: 213 017 8176 και στο groupsales@sgt.gr

 

Μοιράσου το άρθρο: