«Το μυρολόγι της φώκιας» και άλλα του έαρος άσματα παρουσιάζονται στη βραδιά αφήγησης, που διοργανώνει την Κυριακή των Βαΐων21 Απριλίου, στις 19:00, με αφηγήτρια τη Σάσα Βούλγαρη, το Ίδρυμα Εικαστικών Τειχών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Πολύτιμα έργα ζωγραφικής από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου».

Ο «κοσμοκαλόγερος» Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ελληνικές παραδόσεις, αφηγήματα, παραδοσιακά τραγούδια και μελίσματα, καθώς και πρωτότυπες ιστορίες, συνυπάρχουν σ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο από τη “μουσική της γλώσσας”. Ο ήχος του νέυ, μυσταγωγικός, υπογραμμίζει με σωματικότητα, φέρνοντας στο νου την εποχή του ανθρώπου κοντά στον Θεό και στη Φύση.

 

Μικρό Ημερολόγιο

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2001. Ο κεντρικός πυρήνας του προγράμματος είναι το αριστουργηματικό κείμενο του Παπαδιαμάντη. Οι υπόλοιπες ιστορίες και τα παραδοσιακά τραγούδια που το πλαισιώνουν επιλέχτηκαν με σκοπό να προετοιμάζουν το ακροατήριο ομαλά, ώστε να έρχεται πιο εύκολα σε ουσιαστικότερη επαφή, τόσο με την παπαδιαμαντική γλώσσα όσο και με τα ίδια τα νοήματα του διηγήματος.  Άλλωστε ο ίδιος ο συγγραφέας, συχνά, αντλεί και περιγράφει θρύλους και πρακτικές της παραδοσιακής κοινωνίας.

Το «χτίσιμο» του προγράμματος έγινε σύμφωνα με τη Μέθοδο της Τεχνικής της Αφήγησης της Σάσας Βούλγαρη.

Με γνώμονα την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών επικοινωνίας μ’ ένα ακροατήριο σαν το σημερινό, που δεν έχει την εμπειρία της «αφηγηματικής κοινότητας» και μια γλώσσα σαν του Παπαδιαμάντη του ακούγεται ασυνήθιστη, η ερμηνεία στηρίχτηκε με σεβασμό στον ρυθμό που υπέβαλε το ίδιο το κείμενο, τις παύσεις του, τις “αναπνοές” του.

Τα φωνητικά και οι «μελοποιήσεις» που συνοδεύουν το Μυρολόγι, προέκυψαν αυθόρμητα από τη Σάσα  Βούλγαρη, μέσα από την ίδια τη διαδικασία ενασχόλησης με το κείμενο.

Το πρόγραμμα συνοδεύεται για πρώτη φορά μουσικά από τον Χάρη Λαμπράκη, που ακολουθεί τους αυτοσχεδιασμούς -αφηγηματικούς και φωνητικούς- της αφηγήτριας με το νέυ, ένα όργανο κατεξοχήν «Παπαδιαμαντικό».

Το πρόγραμμα αφιερώνεται στη μνήμη της Μίρκας Γεμεντζάκη, που έκανε την αρχική  φωνητική διδασκαλία με τη Σάσα  Βούλγαρη.

Η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη το 2014 και το 2015 ήταν υποψήφια της SCBWI-Greece για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA).

Πρωτοπόρος της επαγγελματικής νέο-αφήγησης στην Ελλάδα, με πορεία που ξεπερνά τα 20 χρόνια και με σταθερές συνεργασίες σε Μουσεία (Κυκλαδικής, Γουλανδρή, Μπενάκη, Λαϊκής Τέχνης, Παιδικής Τέχνης κ.α.) και σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους (Εθνική Λυρική Σκηνή, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Διεθνές Πολιτιστικό κέντρο Δελφών, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη κ.α.) σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

Διδάσκει την Τέχνη της Αφήγησης από το 1995 με τη δική της μέθοδο και με το έργο της έχει επηρεάσει σημαντικά τις νεότερες γενιές αφηγητών.

Το 1998 επιμελήθηκε και αφηγήθηκε 13 ελληνικά παραμύθια στην ΕΤ1 στη σειρά «Ψέματα κι Αλήθεια έτσι ειν’ τα Παραμύθια».

Σπούδασε Ψυχολογία και Παιδαγωγικά και  επιμορφώθηκε στην τυπική και άτυπη εναλλακτική διδασκαλία, καθώς και στη μέθοδο project. Διαθέτει πλούσιο και πολυετές έργο στον σχεδιασμό και στον συντονισμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες.

Συντονίζει επιμορφώσεις και πραγματοποιεί διαλέξεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καθώς και σε Πανεπιστήμια (Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Πάντειο, Φιλοσοφική Σχολή, Παιδαγωγικό, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Προσχολική Αγωγή κ.ά.)

Ο μουσικός Χάρης Λαμπράκης

Ξεκίνησε να παίζει μουσική σε νεαρή ηλικία.

Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρώτος του δάσκαλος στη μουσική ήταν ο πατέρας του, ο ζωγράφος Γιώργος Λαμπράκης. Στη συνέχεια είχε δασκάλους τον Μάριο Μαυροειδή και τη Θοδώρα Βάρσου στη μουσική,τη Σύλβια Κουτρούλη και τον Ömer Erdoğdular στο νέυ, τον Γιάννη  Ιωαννίδη  στη σύνθεση (υποτροφία, Ωδείο Φ. Νάκας) και τον Ιωάννη Αρβανίτη  και  τον  Βασίλη Μπαραμπούτη  στη  βυζαντινή  μουσική.

Από το 2000 διδάσκει νέυ σε ωδεία των Αθηνών (Εθνικό Ωδείο, Ωδείο Αθηνών, Μουσική Σχολή Σίμωνα Καρά) και δίνει σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει συνεργαστεί με  διεθνώς διακεκριμένους  καλλιτέχνες  όπως  η  Σαβίνα Γιαννάτου, ο BijanChemirani, η Δόμνα Σαμίου, ο Μιχάλης Σιγανίδης, ο HaigYazdjian, ο RossDaly, ο Στέλιος Πετράκης, ο Κώστας Τατσάκης, ο MichelDoneda, ο MiguelGil κ.ά. και έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά σχήματα (PrimaveraenSalonico, OnEira, OccasionalDream, Project37 κ.ά.).

Έχει  συμμετάσχει  σε περισσότερες από 150 μουσικές παραγωγές στην ελληνική και διεθνή δισκογραφία ως μουσικός και συνθέτης και σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει επίσης συνθέσει μουσική για το θέατρο.  Εκτός από νέυ, παίζει πιάνο και hammondorgan.

Το 2006  συνίδρυσε  το  Χάρης  Λαμπράκης Quartet  με  το  οποίο  έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ.

Concept, σχεδιασμός προγράμματος, κείμενα, αφήγηση: Σάσα Βούλγαρη

Μουσική Συνοδεία: Χάρης Λαμπράκης-Δεξιοτέχνης του νέυ

 

Κυριακή των Βαΐων, 21 Απριλίου, στις 19:00

Κόστος Συμμετοχής: 12 Ευρώ

 

Ίδρυμα Εικαστικών Τειχών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα

Κρατήσεις: 2103611206, εσωτ. 1042

www.thf.gr

Μοιράσου το άρθρο: