Με όχημα το ποιητικό σύμπαν του βραβευμένου Σταμάτη Πολενάκη, το θεατρικό έργο «Το τελευταίο όνειρο της Έμιλυ Ντίκινσον», ένα ταξίδι στο σύμπαν της μεγάλης Αμερικανίδας ποιήτριας που επηρέασε όσο λίγοι την παγκόσμια λογοτεχνία, παρουσιάζεται στο Θέατρο 104, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, έως τις 23 Ιανουαρίου 2020. 

Από το Άμερστ της Μασαχουσέτης του 19ου αιώνα, από την κάμαρα του σπιτιού της –στην οποία σταδιακά αποσύρθηκε– στη σκηνή του θεάτρου 104, μέσα από ένα όνειρο, το τελευταίο όνειρο της Ε. Ντίκινσον.

Η Έμιλυ Ντίκινσον επιστρέφει και ζωντανεύει για μία μέρα, για το κοινό: Για να το αφυπνίσει; Για να του εξηγήσει; Για να το παρακινήσει;

Αφανής σχεδόν μέχρι το θάνατό της, καθώς είχαν εκδοθεί μόλις δέκα ποιήματά της κατά τη διάρκεια της ζωής της, αποσυνάγωγη όπως ταιριάζει σε κάθε ιδιοφυΐα, έγκλειστη εκούσια στο σπίτι της, ερημίτισσα… στο κέντρο της πόλης της.

Στο κέντρο της ζωής ταυτόχρονα παρούσα, αιμάσσουσα, αέναη παρατηρήτρια. Σπουδαία δημιουργός–«ιδιοφυία εκτός ελέγχου», αινιγματική προσωπικότητα, ιδιαίτερος άνθρωπος, μοναδική βοτανολόγος, αφοσιωμένη φυσιολάτρης.

Αμέτρητες οι ιδιότητες μια γυναίκας σε μία ανδροκρατούμενη, θεοκρατική κοινωνία. Η ζωή της εντυπωσιακή όσο και το έργο της. Ασάλευτη, μειδιούσα, παιγνιώδης, υπαινικτική, παθιασμένη προτείνει μια άλλη ματιά, μια άλλη ζωή, σαν αυτή που ποθούσε να δώσει στις λέξεις της, σαν αυτή που προσπαθούσε να βρει κι η ίδια μέσα στο σκοτάδι, στο οποίο σιγά-σιγά βυθιζόταν, όταν η όραση της αρχίζει να φθίνει.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Φίλιππας

Δραματουργική επεξεργασία, βοηθός σκηνοθέτη: Eυαγγελία Καπόγιαννη

Ζωντανή πρωτότυπη μουσική: Κατερίνα Ελοσίτου

Παίζουν (αλφαβητικά): Kωνσταντίνος Δανίκας, Ιωάννα Μυλωνά, Μαρία Ροβάκη

Σκηνικά–κοστούμια: Mυρτώ Κοσμοπούλου

Φωτισμοί: Mελίνα Μάσχα

Εικαστική επιμέλεια εντύπων: Δικαίος Χατζηπλής

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Γουβέλης

 

Ημέρες και ώρα παραστάσεων: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00, μέχρι 23 Ιανουαρίου

Εισιτήρια: ολόκληρο 12€, μειωμένο 8€, ατέλειες: 5€

Διάρκεια: 70′

 

Θέατρο 104 (Black Box)

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Τηλ: 210 3455020

http://www.104.gr

Μοιράσου το άρθρο: