Η παράσταση «Το ξύπνημα της μνήμης. Παιδιά πρόσφυγες του ελληνικού Εμφυλίου» παρουσιάζεται από την Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Σάββα, στους εξωτερικούς χώρους και στο θέατρο της Σχολής Καλών Τεχνών. 

Λόγω της κακοκαιρίας (στις 22/9 και 23/9) οι παραστάσεις ακυρώθηκαν για να μη χαθεί το μέρος του έργου που διαδραματίζεται στον εξωτερικό χώρο και αντικαταστάθηκαν με δύο παραστάσεις, στις 12 και 13 Οκτωβρίου. Έτσι, η τελευταία εβδομάδα παραστάσεων διαμορφώνεται ως εξής: Παρασκευή 12, Σάββατο 13, Κυριακή 14 και Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, στις 18:00, στους εξωτερικούς χώρους και στο θέατρο της Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256.

Ένας ιδιότυπος χορός από γερασμένα παιδιά που θυμούνται γιατί δεν μπορούν να ξεχάσουν. Ο χώρος της μνήμης οδηγεί στον πόνο της απουσίας, είναι αυτός που οδηγεί στο παιδικό πρώτο πρόσωπο. Φωτογραφίες και αποσπάσματα videos-ντοκουμέντα από την εποχή του εμφυλίου δένουν με τις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες αλλά και την ανάλυση ορισμένων ιστορικών παραμέτρων. Στόχος της παράστασης είναι η θεατρική μυθοπλασία να συνδεθεί με την ιστορική έρευνα.

Η παράσταση βασίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα από το βιβλίο «Παιδιά του Ελληνικού Εμφυλίου-Πρόσφυγες και Πολιτική της Μνήμης» της Riki Van Boeschoten και Loring M.Danforth. Στην παράσταση χρησιμοποιείται φωτογραφικό υλικό από αρχεία του Ερυθρού Σταυρού που περιέχονται στο βιβλίο της Τασούλας Βερβενιώτη «Αναπαραστάσεις της Ιστορίας. Η Δεκαετία του 1940». Επίσης, φωτογραφικό υλικό του Γιώργου Μπαλάφα και άλλων.

Το ξύπνημα της Μνήμης. Παιδιά πρόσφυγες του ελληνικού Εμφυλίου» αναφέρεται σε μια σημαντική περίοδο της ελληνικής Ιστορίας, την περίοδο του ελληνικού Εμφύλιου πολέμου και στα παιδιά-πρόσφυγες. Συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα των σημερινών πολέμων και το προσφυγικό ζήτημα. Η ιστορία του ελληνικού Εμφυλίου, εκτός από τις πληγές που γέννησε σε κάθε οικογένεια και σε όλους αυτούς που έζησαν και βίωσαν εκείνα τα γεγονότα, κινεί εμάς τους νεότερους μέσα από τις αφηγήσεις αυτές να ανακαλύψουμε και να συνειδητοποιήσουμε την δύναμη του ανθρώπων που πάλεψαν για να επιβιώσουν μέσα σε εκείνες τις τόσο δύσκολες συνθήκες, κάτι που μπορεί να μας αφυπνίσει και να μας κάνει να ενδιαφερθούμε μέσω της ενσυναίσθησης γι’ αυτό που συμβαίνει δίπλα μας, στη Συρία και σε άλλες χώρες σήμερα.

Leros, école royale professionnelle de réadaptation. Atelier de travail.

 Με βάση επιλεγμένο υλικό προσωπικών αφηγήσεων από το βιβλίο «Παιδιά του Ελληνικού Εμφύλιου-Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης» και κείμενα που αναλύουν την πολιτική κατάσταση εκείνης της εποχής, το εμφύλιο δράμα και τους λόγους που οδήγησαν στην απομάκρυνση των παιδιών από τις οικογένειες και τα σπίτια τους σε ολόκληρη την Ελλάδα, δημιουργείται μια περφόρμανς όπου το θέατρο γίνεται ο τόπος στον οποίο οι άνθρωποι μιλούν για το «σπίτι» και την «πατρίδα» σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν τον εαυτό τους, μεταφέροντάς μας σημαντικά στοιχεία για την ιστορία και τον τόπο τους.

Ιστορικά ντοκουμέντα και σύνθετες προσωπικές αφηγήσεις-μαρτυρίες για τα χρόνια του εμφυλίου. Άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από τα χωριά τους και βίωσαν την καταστροφή και τη διάλυση της οικογένειας από τον εμφύλιο σπαραγμό. Οι αφηγήσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας κοινής ιστορίας, μιας συλλογικής βιωματικής αφήγησης, για την βίαιη αποκοπή από την μάνα, την οικογένεια και το σπίτι-πατρίδα.

Ταυτότητα παράστασης

«Το ξύπνημα της Μνήμης. Παιδιά πρόσφυγες του ελληνικού Εμφυλίου»

Βασισμένη στο βιβλίο «Παιδιά του Ελληνικού Εμφύλιου-Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης» της Riki Van Boeschoten και Loring M.Danforth.

Σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα

Δραματουργία: Μαρία Σάββα, με τη συμβολή της ομάδας

Εικαστική εγκατάσταση – Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Video mapping: com.odd.or

Μουσική επιμέλεια-διδασκαλία: Αγγελική Τουμπανάκη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Χριστίνα Αλεβιζοπούλου, Παναγιώτης Καστρίτσης

Ηθοποιοί: Παναγιώτης Μαρίνος, Φοίβος Παπακώστας, Βίκυ Καμπούρη, Μαρία Σάββα, Άννα Χανιώτη, Γιώργος Ψυχογυιός, Θάνος Παπαθανάσης, Παναγιώτης Καστρίτσης

Πληροφορίες

Τελευταίες παραστάσεις

Παρασκευή 12, Σάββατο 13, Κυριακή 14 και Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, στις 18:00

Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ, 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, εκπαιδευτικοί, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, ομαδικά άνω των 8 ατόμων), 6 ευρώ (ατέλειες, άνεργοι).

Κρατήσεις στο τηλ.: 697 7747 262

Χώρος: εξωτερικοί χώροι και θέατρο της Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ρέντης).

Ελεύθερο parking εντός του χώρου.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της παράστασης, οι θέσεις των θεατών είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Οι θεατές παρακαλούνται να φοράνε άνετα παπούτσια.

Μοιράσου το άρθρο: