«Ο Πειραιάς και οι άνθρωποί του είναι συγκίνηση. Είναι αγάπη, άγγιγμα ψυχής και υγρά μάτια που λάμπουν».  Στον πανέμορφο Πειραιά μάς ξεναγεί το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ1 με την Ίνα Ταράντου, το Σάββατο 13 Ιουνίου, στις 17:00.

«Πειραιάς, η τέχνη μιας άλλης καθημερινότητας»

Οι άνθρωποι που συναντήσαμε εδώ, δίπλα στην Αθήνα, εντός Αττικής, αλλά εκτός συνηθισμένων, είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά άνθρωποι της θάλασσας. Είναι άνθρωποι που ο Πειραιάς κυλάει σαν θάλασσα στις φλέβες τους. Η πολύβουη Ιχθυόσκαλα το χάραμα είναι μια εμπειρία που δεν περιγράφεται εύκολα. Καπετάνιοι, ψαράδες, έμποροι, ψάρια, θαλασσινά, τελάρα, θόρυβος, φωνές, Σαρωνικός και Αιγαίο μαζί, καθημερινό μεροκάματο αλλά και η τέχνη μιας άλλης καθημερινότητας. Και τα τραγούδια του Πειραϊκού Φωνητικού Συνόλου Libro Coro (Λίμπρο Κόρο), μέσα σ’ αυτό στο πολύβουο περιβάλλον, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που σκάει σαν κύμα στις ψυχές μας.

Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι το συνώνυμο του σεφ, του γνήσιου Έλληνα και μάλιστα Πειραιώτη σεφ, από τότε που ο όρος σεφ ήταν σχεδόν άγνωστος. Ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος, οικείος και αγαπημένος μας μάγειρας μάς άνοιξε την καρδιά του, μας πήγε νοερά στις πειραιώτικες γειτονιές τού τότε, μας μίλησε για τη μητέρα του, για τον πατέρα του, για τις στεναχώριες αλλά και τις ευλογίες του. Τέλος, γνωρίσαμε ένα ξεχωριστό στολίδι του Πειραιά, το ιστορικό πλοίο Hellas Liberty, ένα πολύ σημαντικό μνημείο της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας.

Βρεθήκαμε στο κατάστρωμα με τον καπετάνιο Ευάγγελο Κούζιλο, συνταξιούχο πλοίαρχο και πρόεδρο του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων Liberty. Ο Ευάγγελος Κούζιλος έκανε το πρώτο του μπάρκο σε πλοίο τύπου Liberty πριν από σχεδόν 50 χρόνια και σήμερα βρίσκεται με μεγάλη συγκίνηση και περηφάνια στο τιμόνι του Hellas Liberty.

 

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

 

Μοιράσου το άρθρο: