Επαναλειτουργεί το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ και εκτελούνται εκατοντάδες πτήσεις που είχαν ακυρωθεί τις τελευταίες δύο μέρες, μετά τις κινητοποιήσεις διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας και τις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τις δυνάμεις αντιμετώπισης των ταραχών, καθώς βαθαίνει η κρίση στην πρώην βρετανική αποικία. Η Κίνα εντείνει τις απειλές για επέμβαση κατά των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, χαρακτηρίζοντας «σχεδόν τρομοκρατική ενέργεια» τον ξυλοδαρμό δύο Κινέζων στο αεροδρόμιο αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας.

Σε άλλο επεισόδιο που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο, επίθεση δέχθηκε ένας άνδρας, ο οποίος, σύμφωνα με ομάδα διαδηλωτών, ήταν αστυνομικός που κατάφερε να διεισδύσει στο πλήθος αυτών που διαμαρτύρονταν.

Οι δυνάμεις της τάξης επενέβησαν κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού.

Αργότερα, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών, που συγκεντρώθηκαν έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στη συνοικία Σαμ Σούι Πο στο Κοουλούν.

Χθες, κατά την πέμπτη ημέρα της άνευ προηγουμένου κινητοποίησης στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, οι διαδηλωτές παρεμπόδισαν τη διέλευση των επιβατών που θα αναχωρούσαν αποκλείοντας τις διόδους που οδηγούν στις ζώνες επιβίβασης του αεροδρομίου.

Η Cathay Pacific Airways τερμάτισε την απασχόληση δύο πιλότων, όπως ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία, αφού την περασμένη εβδομάδα τους είχε θέσει σε διαθεσιμότητα για την ανάμιξή τους σε διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ. Η κινεζική ρυθμιστική αρχή αεροπορίας ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από την Cathay να παύσει προσωπικό που συμμετέχει σε παράνομες διαδηλώσεις στην πόλη.

Σήμερα, η πλειονότητα των διαδηλωτών έχει εγκαταλείψει το διεθνές αεροδρόμιο, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία.

Πρόκειται για μια «χρωματιστή επανάσταση», υπογράμμιζε παράλληλα σήμερα σε κύριο άρθρο της η επίσημη κινεζική εφημερίδα Global Times, αναφερόμενη στις διαμαρτυρίες που διαρκούν δυο μήνες στο Χονγκ Κονγκ, και σημείωνε ότι αυτή αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της τοπικής κυβέρνησης και «στο να επιστρέψουν την πόλη στον δυτικό κόσμο».

«Η κινεζική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ στην ακραία αντιπολίτευση και τη Δύση να σύρουν το Χονγκ Κονγκ στο αντικινεζικό στρατόπεδο ούτε θα επιτρέψει να βυθιστεί η πόλη σε χάος μακροπρόθεσμα ή να μετατραπεί σε βάση για να ανατρέψει η Δύση το πολιτικό σύστημα της Κίνας», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Χθες ένας από τους δημοσιογράφους της, επισημαίνει επίσης, δέχθηκε επίθεση στο αεροδρόμιο από διαδηλωτές, οι οποίοι στη συνέχεια εμπόδισαν το προσωπικό των πρώτων βοηθειών να τον προσεγγίσει.

Σχετική είδηση:Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ (video)

Μοιράσου το άρθρο: