Με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ εγκαλούν την κυβέρνηση για την απουσία της χώρας μας από την διάσκεψη του Βερολίνου και της καταλογίζουν τεράστιες ευθύνες. Για αλόγιστη απόπειρα εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής κάνει λόγο η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα

Η ανακοίνωση από τη Γερμανική Καγκελαρία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά  περιλαμβάνει δυο νέους συμμετέχοντες- την Αλγερία  και το Κονγκό – αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνει δε ότι επί των ημερών του, η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για  τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει «Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό. Και δεν την απαλλάσσουν οι διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης Κυβέρνησης.Την είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως»

Το να επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσεκλήθη σε μια διάσκεψη οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από εποχής του, μας ξεπερνά». Αυτό αναφέρει σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ας αναλογιστεί τις ευθύνες του, καθώς τον Ιούνιο του 2015, οπότε η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων του σχήματος Ρ5+5, που μετεξελίχθηκε στη Διαδικασία του Βερολίνου, αμέλησε έστω να θέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας. Απούσα λοιπόν τότε η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις διασκέψεις του Άμπου Ντάμπι (2017) και των Παρισίων (2018). Ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε, επίσης, να γνωρίζει ότι η διάσκεψη στο Παλέρμο αποτέλεσε μια ιταλική πρωτοβουλία, τελείως ξεχωριστή διαδικασία από αυτή του Βερολίνου», συνεχίζει ο κ. Πέτσας.

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει: «Τελικά, το μόνο πισωγύρισμα είναι η αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής. Και σε αυτό, πάλι απομονωμένος βρίσκεται».

Σε νεότερη ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ  επισημαίνει ότι δεν υπάρχει Έλληνας που επιχαίρει για την απουσία της χώρας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιφατικές δηλώσεις και κακοφωνία μεταξύ των υπουργών και στελεχών της. Η θεωρία ότι φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση για τη μη συμπερίληψη της χώρας στη σημερινή Διαδικασία είναι τουλάχιστον αστεία, τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Η σημερινή Διάσκεψη, τέσσερα χρόνια μετά, αποτελεί μέρος μιας ριζικά διαφορετικής διαδικασίας στην οποία συμμετέχουν 5 χώρες που δεν παραβρέθηκαν το 2015.

Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: