Την απόλυτη διαλεύκανση του επεισοδίου στο οποίο έχασε τη ζωή του, ο Έλληνας ομογενής στο χωριό Βουλιαράτες στο Αργυρόκαστρο, από πυρά της αλβανικής αστυνομίας, ζητεί το υπουργείο Εξωτερικών. Σε εξηγήσεις καλεί, με διάβημα διαμαρτυρίας, την Αλβανίδα πρεσβευτή το ΥΠΕΞ ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη μεταβεί στη γείτονα Έλληνες αστυνομικοί.

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την βαθιά του λύπη για το θάνατό του και τονίζει ότι αναμένει εξηγήσεις από τις αλβανικές αρχές και δηλώνει ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ πάντως αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και μαρτυρίες, οι οποίες να συνδέουν το αιματηρό συμβάν με την ύψωση της ελληνικής σημαίας.

Από τις ελληνικές Αρχές γίνονται όλες οι ενέργειες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, για να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη με τον θάνατο του ομογενούς στην Αλβανία, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις Αρχές της Αλβανίας, τόνισε πως δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να μείνουμε στο αυστηρό μήνυμα που έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να τηρούνται χαμηλότεροι τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης της Αλβανίας και να μην αντιμετωπίζεται το ζήτημα με επιθετικότητα όταν έχει χαθεί μια ζωή, ώστε να μην τροφοδοτούνται τα αντανακλαστικά των κοινωνιών.

Αντιδράσεις κομμάτων

Άμεση διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για το γεγονός στους Βουλιαράτες, ζητεί από τις αλβανικές αρχές, η ΝΔ. «Ένας νεαρός ομογενής δολοφονήθηκε από την Αλβανική αστυνομία. Πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα η υπόθεση» ανέφερε ο Λ. Αυγενάκης.

Να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες για τον θάνατο του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα ζητάει το Κίνημα Αλλαγής, ασκώντας κριτική στις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι πρέπει να διερευνηθούν πλήρως τα γεγονότα στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας, υπογραμμίζοντας πως «η εκμετάλλευση του γεγονότος από εθνικιστικές δυνάμεις και των δύο χωρών, είναι κάτι που μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί. Ιδιαίτερα, σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί, οι αλληλοτροφοδουτούμενοι εθνικισμοί, ακόμη και οι συζητήσεις για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια».

«Η αλβανική πλευρά – και όχι μόνο η αλβανική αστυνομία – πρέπει να απαντήσει πώς εξελίχθηκαν όλα τα περιστατικά που οδήγησαν στον θάνατο του Κ.Κατσιφά. Πώς υπήρξε η πρώτη εμπλοκή με την τοπική αστυνομία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων στις Βουλιαράτες και τι έγινε στη συνέχεια με την επέμβαση της ειδικής αλβανικής μονάδας. Το κυριότερο είναι να απαντηθεί αν δόθηκε στον Κ.Κατσιφά η δυνατότητα να παραδοθεί. Η αλβανική πλευρά υποχρεούται να παράσχει αναλυτικές και πειστικές απαντήσεις» ανέφερε το Ποτάμι.

Η δολοφονία του αποδεικνύει τις προθέσεις των αλβανικών αρχών έναντι της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, σχολίασε η Ένωση Κεντρώων.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, ο ομογενής ύψωσε την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ωστόσο την κατέβασε λίγο αργότερα η αλβανική αστυνομία, με αποτέλεσμα o ομογενής να αρχίσει να πυροβολεί.

Αλβανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι έβαλε κατά αλβανικών αστυνομικών και στη συνέχεια, ακολούθησε καταδίωξη. Σύμφωνα με την Αλβανική αστυνομία αρνήθηκε να παραδοθεί και άρχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα να δεχτεί πυρά και να πέσει νεκρός.

Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε η αντίδραση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα που με ανάρτηση του στο Twitter που με ειρωνικό σχόλιο και με προσβλητικό ύφος για τον νεκρό, απευθυνόμενος στην Ελλάδα τονίζει ότι αντί να ονομάζεται απαράδεκτη την απώλεια ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε με σφαίρες κατά της αστυνομίας, που έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε όλοι μαζί τον κύριο ότι καμία ζωή δεν χάθηκε  από εξτρεμιστική τρέλα.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετική είδηση: Διευκρινίσεις για το θάνατο Έλληνα από πυροβολισμούς στην Αλβανία ζήτησε το Υπουργείο Εξωτερικών

Μοιράσου το άρθρο: