Πηγή: AP

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η πίεση για αλλαγή στάσης της Τουρκίας, που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε μια διπλωματική συζήτηση. Πολύ σημαντική θα είναι την Τρίτη η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στη Λευκωσία, σύμφωνα με την ανάλυση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Νίκου Μελέτη.

Όπως όλα δείχνουν η Τουρκία δεν θα ακυρώσει την Navtex που είναι τώρα σε ισχύ και να αποσύρει τα πλοία της από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το οποίο όμως αποτελεί προϋπόθεση όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός για την έναρξη οποιασδήποτε συζήτησης.

Κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης πρέπει να είναι δομημένη και να περιλαμβάνει δεσμεύσεις. Να μην αρκεί απλώς η λήξη και η εκπνοή της Navtex και η απόσυρση για λίγες μέρες των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ώστε να μπορέσει η Τουρκία να περάσει το σκόπελο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι για κάθε επίδοξο μεσολαβητή.

Τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο

Αύριο Δευτέρα 7/9 ο Νίκος Δένδιας θα συναντήσει τον Μαλτέζο υπουργό Εξωτερικών. Η Μάλτα είναι μία χώρα που δεν έχει ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία και στις παρεμβάσεις της στη Μεσόγειο και στη Λιβύη.

Πολύ σημαντική θα είναι την Τρίτη η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στη Λευκωσία. Η Ρωσία έχει γυρίσει δυναμικά στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει σημαντικό ρόλο. Ο πρόεδρος Πούτιν είναι ίσως ο μοναδικός  ηγέτης που μπορεί να μιλήσει πειστικά στον Ταγίπ Ερντογάν.

Θα είναι πολύ σημαντικές οι τοποθετήσεις του «γερόλυκου» της παγκόσμιας διπλωματίας Σεργκέϊ Λαβρόφ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Μοιράσου το άρθρο: