Το Brexit ενδέχεται να καθυστερήσει ως το 2021, βάσει των σχεδίων που εξετάζουν ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Μια παράταση 21 μηνών έχει νόημα καθώς θα καλύπτει το δημοσιονομικό πλαίσιο (την περίοδο του προϋπολογισμού της ΕΕ) και θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, καθώς η Βρετανία θα παραμένει μέλος της ΕΕ και θα επιτρέψει σε Λονδίνο και Βρυξέλλες να καταλήξουν σε νέα σχέδια για τη μελλοντική τους σχέση προσπερνώντας και το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα», αναφέρεται στο βρετανικό δημοσίευμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ωστόσο ότι συνεχίζει να εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από το μπλοκ όπως έχει προγραμματιστεί στις 29 Μαρτίου, ενώ αύριο ο Βρετανός υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ και ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ θα έχουν συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

Η πιθανότητα παράτασης της ισχύος του Άρθρου 50 θίχτηκε σε συνάντηση που είχε η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ με τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, αλλά δεν έγινε «ουσιαστική» συζήτηση πάνω σε αυτό, δήλωσε σήμερα Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Ιρλανδία δεν θα θέσει βέτο σε ενδεχόμενο βρετανικό αίτημα να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα για το Brexit κατά 21 μήνες, αλλά θα προτιμούσε να δει τα προβλήματα με την παρούσα συμφωνία να επιλύονται, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

Προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, η Τερέζα Μέι μετακίνησε «μέχρι τις 12 Μαρτίου» την ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας για το Brexit, ελπίζοντας ότι έτσι θα έχει περισσότερο χρόνο για να επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευθεί το κείμενο στο οποίο κατέληξε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, για να απορριφθεί εν τέλει από την συντριπτική πλειοψηφία των βρετανών βουλευτών.

Προκαλώντας δριμείες επικρίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, η βρετανή πρωθυπουργός υποσχέθηκε στο Σαρμ ελ Σέιχ ότι η ψηφοφορία για την συμφωνία του Brexit στην Βουλή, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί αυτήν την εβδομάδα, τελικά θα πραγματοποιηθεί «το αργότερον μέχρι τις 12 Μαρτίου», σε απόσταση αναπνοής από την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προηγουμένως, είχε δώσει προθεσμία στον εαυτό της μέχρι την Τρίτη για να βρει μία λύση στο αδιέξοδο του Brexit.

Τράπεζα της Αγγλίας: Κίνδυνος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε σήμερα ότι η πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο μήνα χωρίς μια συμφωνία κατατάσσεται ως το πιο επικίνδυνο σενάριο του Brexit για τη σταθερότητα του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

«Το μεγαλύτερο θέμα σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη συνοχή της αγοράς, τη συνέχεια, είναι ένα σενάριο άνευ συμφωνίας έως τα τέλη Μαρτίου», δήλωσε ο Κάρνεϊ σε συνέντευξη Τύπου.

Συμφωνία με ΗΠΑ για τις αγορές παραγώγων

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στις αγορές του σημαντικού κλάδου των παραγώγων ανεξάρτητα από την έκβαση του Brexit, όπως ανακοίνωσαν η Τράπεζα της Αγγλίας και οι ρυθμιστικοί φορείς των ΗΠΑ. Σκοπός της συμφωνίας «είναι πραγματικά να καθησυχάσουμε τις αγορές παραγώγων ότι η δραστηριότητα θα συνεχιστεί όπως και σήμερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα λάβει το Brexit», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Μετά την απόρριψη της συμφωνίας της από την Βουλή των Κοινοτήτων τον Ιανουάριο, η Τερέζα Μέι προσπαθεί, ματαίως, να επαναδιαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση μία εκδοχή του κειμένου της συμφωνίας, που θα τροποποιούσε τις ρυθμίσεις του backstop και θα μπορούσε να συγκεντρώσει μία πλειοψηφία στην βρετανική βουλή.

Στην Αίγυπτο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης/Αραβικού Συνδέσμου, η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υπενθύμισε «την ανάγκη της ΕΕ των 27 να λάβει διευκρινίσεις αν μία πρόταση μπορεί να συγκεντρώσει μία πλειοψηφία στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν το θέμα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: