AP/Esteban Felix

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε εβδομάδες από το ξέσπασμα της πιο ισχυρής πολιτικής αναταραχής στην πρόσφατη ιστορία της Χιλής, και οι μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων συνεχίζονται με καταγγελίες εναντίον των δυνάμεων καταστολής για παραβιάσεις δικαιωμάτων ανηλίκων και εφαρμογή μεθόδων γενικευμένης «πολιτικής τιμωρίας» κατά των διαδηλωτών μέσω βασανισμών. Μέχρι στιγμής 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 2.000 έχουν τραυματιστεί, με 200 εξ αυτών να έχουν υποστεί μόνιμες βλάβες.

Οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι ειρηνικοί καθώς προωθούν ένα ευρύ φάσμα αιτημάτων, όμως στις ταραχές και στα βίαια επεισόδια σημειώνονται παράλληλα εμπρησμοί καταστημάτων και λεηλασίες.

Χθες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο εμπορικό κέντρο Αραούκο, στην Κιλικούρα, βόρειο προάστιο του Σαντιάγο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα βασανιστήρια που κατηγορούνται πως έκαναν αστυνομικοί με θύματα νεαρούς διαδηλωτές. Η διαδήλωση αμαυρώθηκε από τη λεηλασία και τους εμπρησμούς πολλών καταστημάτων, δήλωσε ο Χουάν Καράσκο, ο δήμαρχος της Κιλικούρα.

AP/Esteban Felix

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Πλατεία Ιταλίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής, όπου δεκάδες διαδηλωτές ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και φορτηγών με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση.

AP/Esteban Felix

Βίαια επεισόδια καταγράφηκαν και σε άλλες πόλεις.

Στην Αντοφαγκάστα, στο βόρειο τμήμα της Χιλής, αυτοκινητιστής έπεσε πάνω σε ομάδα διαδηλωτών πριν κατόπιν τραπεί σε φυγή, όπως κατέγραψαν πλάνα που μετέδωσε τοπικός τηλεοπτικός σταθμός. Η αστυνομία διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι κανείς από τους 7 ανθρώπους που χτυπήθηκαν δεν τραυματίστηκε θανάσιμα. Ο οδηγός παραδόθηκε αργότερα στην αστυνομία.

Διαδηλώσεις, επεισόδια, όπως και λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Βαλπαραΐσο και στην Κονσεψιόν.

AP/Esteban Felix

Βασανιστήρια και σεξουαλική βία κατά διαδηλωτών-Τραυματισμοί ανηλίκων

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τις δυνάμεις καταστολής  της λατινοαμερικάνικης χώρας για γενικευμένες και εσκεμμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Η πρόθεση των δυνάμεων επιβολής της τάξης είναι σαφής: να τραυματίζουν αυτούς που διαδηλώνουν για να αποθαρρύνουν το κίνημα διαμαρτυρίας, φθάνοντας ως τα άκρα, χρησιμοποιώντας βασανιστήρια και σεξουαλική βία εναντίον των διαδηλωτών», κατήγγειλε η ΜΚΟ παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά συμπεράσματα μετά την επιτόπια έρευνα που έκαναν στελέχη της στη Χιλή.

 

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα «υποστήριξε την πολιτική τιμωρίας» των διαδηλωτών, τόνισε η Έρικα Γκεβάρα Ρόσας, διευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο.

Η ΜΚΟ διαβεβαιώνει ότι οι παραβιάσεις «δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά», κάτι που τεκμηριώνει κατ’ αυτή το ότι τα κρούσματα κρατικής βίας που κατέγραψε είχαν μέθοδο, «ανταποκρίνονταν σε ένα μοντέλο». Κατηγορεί ακόμη τις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού ότι παραβίασαν το διεθνές χρησιμοποιώντας αληθινές σφαίρες για να καταστείλουν διαδηλώσεις αλλά και τα δικά τους πρωτόκολλα με την άκρατη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο καταγραφή του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής που κάνει για λόγο 197 καταγεγραμμένα περιστατικά ανθρώπων που υπέστησαν μόνιμες βλάβες στα μάτια από πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Το Ινστιτούτο έχει υποβάλει 384 προσφυγές για παραβιάσεις δικαιωμάτων.

AP/Esteban Felix

Το γραφείο του Συνηγόρου των Δικαιωμάτων του Παιδιού της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι επίσης προχωρά σε προσφυγές, καθώς έχει λάβει 327 αναφορές για παραβιάσεις δικαιωμάτων ανηλίκων που διαπράχθηκαν από αστυνομικούς, υπογραμμίζοντας ότι πολλά παιδιά τραυματίστηκαν ενώ δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τα επεισόδια, «για παράδειγμα βγαίνοντας να αγοράσουν ψωμί μαζί με τις μητέρες τους».

Την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος Πινιέρα αναγνώρισε – για πρώτη φορά – ότι υπήρξαν «κάποια» κρούσματα χρήσης δυσανάλογης βίας, παραβιάσεων και εγκλημάτων και δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει «ατιμωρησία» για κανένα στέλεχος του στρατού και της αστυνομίας που θα διαπιστωθεί πως ευθύνεται για αυτά. Σήμερα όμως απέρριψε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ η αστυνομία της Χιλής διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι τα στελέχη της δεν είχαν «πρόθεση να τραυματίσουν» διαδηλωτές.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Μοιράσου το άρθρο: