Αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων μεταναστών από καταυλισμό στο ΒΑ Παρίσι πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μία εβδομάδα μετά το κλείσιμο της «ζούγκλας» του Καλαί.

Συγκεκριμένα, περίπου 600 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν γύρω από τον σταθμό του μετρό Σταλινγκράντ, έπειτα από την τεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας που σημειώθηκε στο ίδιο σημείο τη Δευτέρα, όταν αξιωματικοί πραγματοποίησαν ελέγχους ταυτοτήτων.

Οι μετανάστες μεταφέρονται σε γήπεδα και άλλες εγκαταστάσεις προτού μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής διαμονής, ενόψει της εξέτασης των αιτήσεών τους για άσυλο.

Αξιωματούχοι της πόλης του Παρισιού δήλωσαν πως η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, και ότι συνολικά 3.852 μετανάστες απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Η δήμαρχος Αν Ινταλγκό δήλωσε πως οι αρχές του Παρισιού θα στεγάσουν εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, καθώς δύο προσωρινοί καταυλισμοί κατασκευάζονται στα περίχωρα της πόλης.

Οι καταυλισμοί του Παρισιού και του Καλαί, που στέγαζαν συνολικά περίπου 10.000 μετανάστες, συμβολίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην προσπάθειά της να διαχειριστεί μια χωρίς προηγούμενο συρροή μεταναστών που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε πως τουλάχιστον οκτώ στους δέκα μετανάστες του Καλαί αναμένεται να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί άσυλο.

Οι διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στη Γαλλία και τη Βρετανία έχουν κλιμακωθεί όσον αφορά ποιος θα φροντίσει τους μετανάστες του Καλαί.

Η γαλλική κυβέρνηση από τη μία έχει να διαχειριστεί την άνοδο του αντιμεταναστευτικού Εθνικού Μετώπου, και από την άλλη να ανταποκριθεί στα αιτήματα για ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων.

Σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, όλοι οι συντηρητικοί υποψήφιοι είπαν πως η Βρετανία πρέπει να διαχειριστεί το θέμα των αιτούντων άσυλο στο έδαφός της, αντί να αφήνει το έργο αυτό να γίνει στη Γαλλία.

«Θα πρέπει να καταγγείλουμε τη συμφωνία Λε Τουκέ», δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ, αναφερόμενος στη συμφωνία που μετέθεσε τους συνοριακούς ελέγχους από τη νότια Βρετανία σε γαλλικό έδαφος.

Ο κυριότερος αντίπαλός του για το προεδρικό χρίσμα της κεντροδεξιάς, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, είπε: «Πρέπει να πάμε στη Βρετανία και να διαπραγματευθούμε με τη Τερέζα Μέι το άνοιγμα ενός κέντρου, έτσι ώστε οι Βρετανοί να αποφασίσουν εκείνοι ποιον θέλουν να πάρουν».

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Μοιράσου το άρθρο: