Κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , ζήτησαν οι ΗΠΑ, προκειμένου να συζητηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο για την ασφάλεια, που η Κίνα θέλει να επιβάλει στο Χονγκ Κονγκ, αυτήν την ημιαυτόνομη περιφέρειά της. Η Κίνα απέρριψε απερίφραστα το ενδεχόμενο της σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δυνάμει των νέων διαδικασιών που έχουν υιοθετηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, όλες οι βιντεοδιασκέψεις του ΣΑ του ΟΗΕ οργανώνονται στη βάση της συναίνεσης των 15 κρατών-μελών του. Υπό κανονικές συνθήκες, οποιοδήποτε κράτος-μέλος μπορεί να εναντιωθεί στη σύγκληση του ΣΑ εάν εξασφαλίσει τις ψήφους άλλων οκτώ από τα 15 μέλη στην ψηφοφορία επί της διαδικασίας.

Νωρίτερα σήμερα δύο νομοθέτες του δημοκρατικού κινήματος, απομακρύνθηκαν από το νομοθετικό συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ, όπου σχεδιάζεται να ποινικοποιηθεί η ασέβεια στον εθνικό ύμνο της Κίνας.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για τις ενέργειες του κινεζικού κοινοβουλίου, οι οποίες υπονομεύουν θεμελιωδώς τον υψηλό βαθμό αυτονομίας και ελευθεριών που απορρέει από τη σινοβρετανική Διακήρυξη του 1984» που έχει επικυρωθεί από τον ΟΗΕ και αποτελεί κατά συνέπεια διεθνή «συνθήκη», τόνισε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό.

«Πρόκειται για επείγον παγκόσμιο πρόβλημα που έχει συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προστίθεται στο κείμενο, το οποίο αναφέρει πως η Ουάσινγκτον ζήτησε κατά συνέπεια να γίνει κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Αλλά «η Κίνα αρνήθηκε να επιτρέψει να διεξαχθεί» αυτή η συνεδρίαση, διευκρινίζει η αμερικανική αποστολή, στηλιτεύοντας την έλλειψη «διαφάνειας και λογοδοσίας στη διεθνή κοινότητα για τις ενέργειές της».

Αντιδρώντας μέσω Twitter το βράδυ χθες Τετάρτη ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν χαρακτήρισε «ανυπόστατο» το αμερικανικό αίτημα.

«Η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ αφορά αποκλειστικά και μόνο εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και «δεν έχει καμία σχέση με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε.

Χθες, σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι του Χονγκ Κονγκ από τις συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές, την ώρα της συζήτησης στη Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου για την ασφάλεια, καθ’ υπόδειξη του Πεκίνου. Συνελήφθησαν περισσότερα από 300 άτομα.

Ανησυχία ότι η νέα νομοθεσία θα περιορίσει τις πολιτικές και οικονομικές ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ εξέφρασαν η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημα, πως συμπέραναν ότι το Χονγκ Κονγκ δεν απολαύει πλέον την αυτονομία που υποσχόταν η Κίνα, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές εμπορικές κυρώσεις, σε μια πρώτη θεαματική αντίδραση για τον αμφιλεγόμενο νόμο περί ασφάλειας που θέλει να εφαρμόσει το Πεκίνο.

Η αντιπαράθεση για το Χονγκ Κονγκ εγγράφεται στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ έχουν υπογραμμίσει πως η προτεινόμενη νομοθεσία είναι απαραίτητη και πως δεν θα βλάψει την αυτονομία της οποίας χαίρει η πόλη στο πλαίσιο του συστήματος «μία χώρα, δύο συστήματα», βάσει του οποίου κυβερνάται το Χονγκ Κονγκ από το 1997, όταν αυτή η πρώην βρετανική αποικία επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μοιράσου το άρθρο: