Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι του Χονγκ Κονγκ από τις συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές, την ώρα της συζήτησης στη Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου για την ασφάλεια, καθ’ υπόδειξη του Πεκίνου. Συνελήφθησαν περισσότερα από 300 άτομα.

Η αστυνομία απομάκρυνε με σφαιρίδια πιπεριού από το εμπορικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ εκατοντάδες διαδηλωτές που αντιτάσσονται στη νέα νομοθεσία ασφαλείας που εισηγείται το Πεκίνο και ετοιμάζεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση.

Εφαρμόζοντας τη νέα τακτική της άμεσης αντίδρασης, με μπλόκα και συλλήψεις, αστυνομικοί εμπόδισαν τους διαδηλωτές ακόμα και να πλησιάσουν το νομοθετικό συμβούλιο όπου πρόκειται να ποινικοποιηθεί η ασέβεια στον εθνικό ύμνο της Κίνας.

«Δεν θέλουμε το Χονγκ Κονγκ να γίνει Κίνα», είπε ο ακτιβιστής Κάλβιν Χο.

Οι διαμαρτυρίες από τους δρόμους μεταφέρθηκαν στα εμπορικά κέντρα. Πολλά καταστήματα έκλεισαν, διαδηλωτές εξαναγκάστηκαν να καθίσουν στο πεζοδρόμιο, ενώ ακόμα και περαστικοί ελέγχονταν από την αστυνομία.

Διεθνείς αντιδράσεις – Απάντηση της Κίνας

Ανησυχία ότι η νέα νομοθεσία θα περιορίσει τις πολιτικές και οικονομικές ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ εξέφρασαν η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε ότι η αντίδραση των ΗΠΑ «θα είναι πολύ ισχυρή» και θα γίνει γνωστή πριν το τέλος της εβδομάδας.

«Η νομοθεσία ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ είναι καθαρά εσωτερική μας υπόθεση» απάντησε το Πεκίνο. «Δεν θα επιτρέψουμε καμία εξωτερική παρέμβαση» διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιγιάν.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: