Σε συμβιβασμό σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα επτά χρόνια επιχειρούν να καταλήξουν οι 27 ηγέτες στις Βρυξέλλες σε μια μαραθώνια, όπως εξελίσσεται, Σύνοδο. Ωστόσο τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι μικρά. Μέχρι στιγμής τέσσερις χώρες οι επονομαζόμενες frugal 4 -η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία-, δεν δέχονται το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ηγέτες τους συναντήθηκαν την νύκτα όλοι μαζί με τον Σαρλ Μισέλ, μετά τους Μακρόν και Μέρκελ. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για τη σύγκληση νέας Συνόδου στις αρχές Μαρτίου. «Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των χθεσινών εργασιών. Οι εργασίες της Συνόδου συνεχίζονται.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες προκειμένου να κατατεθεί νέα συμβιβαστική πρόταση, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για νέα Σύνοδο στις αρχές Μαρτίου. Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σαρλ Μισέλ.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη συνάντηση των χωρών της Συνοχής, καθώς και σε 6μερή με τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, με την Ελλάδα να έχει συμμαχήσει με Ιταλία και Ισπανία για να μη μειωθούν κονδύλια για το μεταναστευτικό και με Γαλλία για να μη μειωθούν τα κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Η απόσταση ανάμεσα στις χώρες είναι αρκετά μεγάλη. Η άποψη της μεγάλης Βρετανίας που έλεγε ότι πληρώνει πολλά και παίρνει λίγα, μια θέση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα φαίνεται πως έχει μπολιάσει τις θέσεις των τεσσάρων χωρών που ζητούν περιορισμό των χρηματοδοτήσεων» είπε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Συμπλήρωσε δε, ότι ήδη από την Δευτέρα, στο έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, είχε φανεί πως η απόσταση ανάμεσα στα κράτη-μέλη είναι αρκετά μεγάλη, λόγω των χωρών που είναι οι καθαροί συνεισφορείς. Συγκεκριμένα, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία και Δανία τείνουν να υιοθετούν τη θέση, που ως τώρα εξέφραζε το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή ότι συνεισφέρουν πολλά, χωρίς να επωφελούνται, αντιστοίχως, επεσήμανε.

Ερωτηθείς για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι όσα ακούγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. «Να μας πει ο κ. Τσίπρας σε ποιο προϋπολογισμό έκλεισε τα 7,5 δισ., γιατί προϋπολογισμός δεν είχε κλείσει. Και αυτά τα 7,5 δισ. που λέει ότι είχε καταφέρει, είναι μέσα στη σφαίρα του φανταστικού. Δεν υπήρχαν σε καμία πρόταση, γιατί ακόμα προϋπολογισμός δεν υπάρχει. Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο θα είναι το συνολικό ποσό το οποίο θα μοιραστεί, ώστε να καταλήξουμε να δούμε τι θα πάρει η χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι ο ίδιος δεν έδωσε τη μάχη στις Συνόδους των Φίλων της Συνοχής, ο κ. Βαρβιτσιώτης θύμισε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρεις σύνοδοι: μία επί ΣΥΡΙΖΑ, όπου η εκπροσώπηση έγινε σε επίπεδο χαμηλόβαθμου γραφειοκράτη του ΥΠΕΞ και δύο επί ΝΔ, στην Πράγα και τη Λισαβόνα, όπου συμμετείχε ο ίδιος μαζί με το επιτελείο του πρωθυπουργού και άλλων υπουργείων.

Πρόσθεσε δε, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διεκδικώντας ξεκάθαρα περισσότερα λεφτά για τη Συνοχή, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κλείσει κανέναν εθνικό φάκελο.

Τέλος, σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως η Τουρκία αισθάνεται εγκλωβισμένη στις επιλογές της και ότι, εξ αυτού, αντιδρά με οξύτητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αντίθετα με την ελληνική πλευρά, που πορεύεται με τις αρχές της ψυχραιμίας και της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου.

Υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμιά ελληνική κυβέρνηση που να είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί τον διαμοιρασμό του Αιγαίου» και ότι οι Έλληνες πρέπει να στεκόμαστε με ενιαία και εθνική φωνή απέναντι στην Τουρκία.

Κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης χαρακτήρισε τη Σύνοδο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους, δίνοντας έμφαση στα εισοδήματα των αγροτών, τη δημιουργία καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Η Ελλάδα διεκδικεί, επίσης, περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή για τη στήριξη περιοχών που πλήττονται περισσότερο, όπως η Δυτική Μακεδονία.

Ένας ακόμα κρίσιμος τομέας είναι το μεταναστευτικό, με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιορίζει σημαντικά τα κονδύλια για τη Frontex.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των χθεσινών εργασιών.

Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε πως οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά, κυρίως, αυτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δισεκ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οργάνων. «Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιλέγοντας ένα παράδειγμα που έχει μεγάλη σημασία για τους Ευρωπαίους πολίτες, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπως αναφέρεται, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι περικοπές στον τομέα αυτό δεν είναι οι σωστές και είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών.

«Σημείο αναφοράς η Πολιτική Συνοχής»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ειδική αναφορά έκανε στην Πολιτική Συνοχής, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απλά ως μεταφορά πόρων από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «η Πολιτική Συνοχή αποτελεί σημείο αναφοράς». Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι πόροι είναι, για αρκετές χώρες, σημαντικοί έτσι ώστε να υλοποιηθούν έργα υποδομών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού που ενισχύουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.

Υπογράμμισε δε, όπως γίνεται ακόμα γνωστό, πως ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί δίνουν στην Ελλάδα αυξημένους πόρους, στο σύνολό τους δεν επαρκούν για να καλύψουν επιπτώσεις που άφησε η κρίση στη χώρα. «Το Ταμείο Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνέβαλαν στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι άκρως σημαντική για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός πως αυτό είναι σημαντικό, αλλά θα έπρεπε να «επιβραβεύει τις χώρες που κινούνται ταχύτερα». Υπογράμμισε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες έως το 2023, πλην μίας που θα κλείσει έως το 2028.

Η Ελλάδα που την προηγούμενη περίοδο έχασε το 25% του ΑΕΠ της, εξ αιτίας της κρίσης, δικαιούται σήμερα αναλογική ενίσχυση και όχι αναλογικό περιορισμό των πόρων όπως προτείνεται, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν την έναρξη της Συνόδου.
Παράλληλα κάλεσε τους ευρωσοσιαλιστές να στηρίξουν την συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Να δοθεί ένα τέλος στο δράμα που βιώνουν τα νησιά, λόγω του προσφυγικού, ζήτησε από την ίδια σύνοδο, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννημάτα.

Οι εργασίες ξεκίνησαν χθες το απόγευμα και συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ, οπότε διακόπηκαν προκειμένου να έχει επαφές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να έχει  διμερείς συναντήσεις με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών. Οι διμερείς διαπραγματεύσεις κράτησαν όλη τη νύχτα ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία.

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγούνται, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών.

Οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες της ΕΕ δείχνουν να επιμένουν στον μειωμένο προϋπολογισμό, ενώ τα περισσότερα κράτη-μέλη αντιδρούν δεδομένου ότι οι ανάγκες για αυτά είναι μεγαλύτερες.

Με ένα κράτος μέλος λιγότερο, η ΕΕ καλείται να βρει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ των λεγόμενων παραδοσιακών πολιτικών της – συνοχή (που προορίζεται στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές) και γεωργία – και των νέων προτεραιοτήτων στις οποίες προσηλώνεται, κυρίως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η επιβεβαίωση της Ένωσης όσον αφορά τη γεωπολιτική σκηνή (ασφάλεια και άμυνα).

Η Γαλλία, όπως και άλλα 15 κράτη μέλη, θέλει να επωφεληθεί από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ για να θέσει τέλος στις εκπτώσεις που εκχωρούνται σε πέντε χώρες (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) προκειμένου να μειώνουν τις εθνικές τους συνεισφορές.

Οι χώρες αυτές, εκτός της Γερμανίας της οποίας η θέση είναι λιγότερο αυστηρή, είναι επίσης αυτές που αξιώνουν έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό όπου οι εθνικές συνεισφορές να μειωθούν στο 1% επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Έλαβαν το προσωνύμιο οι «τέσσερις της λιτότητας».

Αντίθετα, οι «φίλοι της συνοχής», σχεδόν 15 χώρες της νότιας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ανησυχούν για τις αναγγελθείσες περικοπές στις λεγόμενες «παραδοσιακές» πολιτικές, από τις οποίες επωφελούνται.

Πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης, η Γερμανία χρηματοδοτεί μόνη της το ένα πέμπτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, μερίδιο που αναμένεται να αυξηθεί στο 25% στον νέο προϋπολογισμό.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: