Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ κι άλλοι οργανισμοί, που δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε στη Γερμανία και σε άλλες χώρες τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε ομιλία του στο Walter Eucken Institut στo Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

«Ιδιαίτερα στη Γερμανία, ακούω ξανά και ξανά πως τίποτα δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Είναι μια απαράδεκτη διαστρέβλωση των γεγονότων και μια προσβολή προς τον ελληνικό λαό, που έπρεπε να δεχθεί περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις που θα ήταν αδιανόητες στη Γερμανία,» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος επικαλέσθηκε το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα του προϋπολογισμού 0,7% του ΑΕΠ το 2016 έναντι ελλείμματος που ξεπερνούσε το 15% του ΑΕΠ, προσθέτοντας πως «μια τέτοια επιτυχία στην προσαρμογή θα ήταν αδύνατη χωρίς θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.»

«Μόνο η Γερμανία και τρεις άλλες χώρες της ΕΕ είχαν πλεόνασμα που ήταν κάπως υψηλότερο,» τόνισε.

O ίδιος επανέλαβε πως το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς αν η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

«Αν συμβεί αυτό, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να εκδώσει και πάλι κρατικά ομόλογα του χρόνου το αργότερο, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση δύο φορές στα μέσα του 2014,» τόνισε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως ο ESM έχει εκταμιεύσει περίπου 30 δισ. ευρώ προς στην Ελλάδα από το συνολικό πρόγραμμα έως 86 δισ. ευρώ, προσθέτοντας πως δεν περιμένει η Ελλάδα να χρειαστεί το σύνολο των υπόλοιπων κεφαλαίων, ύψους περίπου 55 δισ. ευρώ, μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

«…αυτό σημαίνει πως πιθανότατα θα παραμείνουμε ξεκάθαρα κάτω από το μέγιστο των 86 δισ. ευρώ του προγράμματος,» τόνισε.

Από την αρχή του πρώτου προγράμματος το 2010, το σύνολο ανέρχεται σε 174 δισ. ευρώ, συμπλήρωσε.

Μοιράσου το άρθρο: